hirdetés

Már csak pár lépés: vérnyomásmérés okostelefonnal

Az okostelefonon működő validált vérnyomásmérés még várat magára, de mára közel került a tudomány a megoldáshoz egy munkacsoport 3D-ben nyomtatott, az okostelefont kiegészítő prototípusával. A részben a mandzsettás vérnyomásmérés elvét alkalmazó frappáns módszert kis esetszámú vizsgálatban, de sikeresen validálták, és nagyon-nagyon felhasználóbarát.

hirdetés

Avérnyomásmérés mértékadó eszkö­zei, az auszkultációs vérnyomásmé­rők a Korotkoff-hangok érzékelésével ha­tározzák meg a vérnyomásértéket. Az ún. oszcillometriás vérnyomásmérő eszközök az auszkultációs módszerhez hasonlóan működnek, de elektronikus nyomásérzé­kelő szenzort használnak. Ennek a jelen­leg elterjedt megoldása is mandzsettát használ, ezt a mandzsettát a készülékhez csatlakoztatott pumpa és szelep fújja fel, majd engedi le. A mandzsettát csuklós készülék esetén mérés közben szívma­gasságba kell emelni. A mandzsettát a készülék a szisztolés nyomás fölé fújja, majd fokozatosan csökkenti azt egészen a diasztolés érték alá. Az értékek akusz­tikus rögzítése helyett az oszcillometriás módszer az artériák nyomásváltozásait rögzíti és értékeli. A nyomásváltozások akkor jelennek meg, amikor a véráram­lás először megszakad, majd újra elindul. Ezután erősödnek, majd csökkennek, míg végül eltűnnek, amikor a vér újra normálisan áramlik. Mind a szisztolés, mind a diasztolés értéket algoritmus segítsé­gével számítják ki.

Mandzsetta helyett szenzor

Az okostelefon hátoldalára szerelt szenzor és a vérnyomásmérés folyamataLétezik ennél is egyszerűbb megoldás? Úgy tűnik, igen. Egy munkacsoport 3 di­menziós (3D) nyomtatásban készítette el egy vérnyomásmérő szerkezet prototípu­sát, amit okostelefon hátoldalára szerel­tek (mint első verziót), és természetesen az okostelefon informatikai rendszerével hoztak kapcsolatba. A mérési módszer lényege ugyanaz, amit az oszcillometriás vérnyomásmérők alkalmaznak, csak nem használ mandzsettát. Az ujjbegyet kell megfelelően tartva és folyamatos nyo­mással egy érzékelőre (szenzorra) helyez­ni (1. ábra). Az ötlet az, hogy a mutatóujj első ujjpercének (ujjbegy) a szenzorra való nyomása az ott futó kis artériát ugyanúgy elnyomja (mert rányomja az első ujjperc csontjára), mint ahogy a mandzsetta elszorítja az eret.

A lényeg tehát az eszköz érzékelője, amely két részből áll: egy fotopletizmográfból (PPG) és egy nagyon vékony, filmsze­rű transzducerből. A fotopletizmográfiás elv alapján mérhetővé válik a szívműkö­dés hatására az ujjban létrejövő vérte­lítettség időbeli változása. Ezt érzékeli a transzducer. Ilyen módon az eszköz az ujj vértelítettségével közel arányosan vál­tozó jelet szolgáltat. A telefont itt is a szív magasságában kell tartani az ujjbegy fo­lyamatos szenzorra való nyomása mellett. A szisztolés és a diasztolés értéket, valamint a pulzust egyaránt kijelzi az okostelefon egy algoritmus segítségével.1 A működés megértéséhez javaslom a következő videó megtekintését: https://www.youtube.com/ watch?v=zw8e8GIg8fY.

Harminc résztvevővel validálták is az eszközt (a mandzsettás mérésekkel össze­vetve), az eredmény megjelent a Science Translational Medicine hasábjain (csak online elérhető, és csak regisztráció után e sorok írásakor).2 Az eszköz 40–50 Hgmm-es szisztolés vérnyomás fölött mér. A vizs­gálatban a betegek 90%-a jól helyezte fel a szenzorra az ujját, ami alapvető a mérés szempontjából.

Több más próbálkozás is történt a vér­nyomás okostelefonnal való mérésére, ezek más elven alapultak. Az ún. Instant Blood Pressure (IBP) app (Aura Life cég) volt a legutóbbi csoda; 156 nap alatt az egyik legjobban fogyó iPhone-alkalmazás volt, míg ki nem derült, hogy nem mér ponto­san, és kivonták a forgalomból. Ez azt az időt számolta, amíg a szívkamra össze­húzódásából adódó pulzushullám elér az ujjbegybe. Szintén két szenzora volt: egyet a szívhez közel kellett helyezni a mellkasra, míg a másikat távolra innen, az ujjbegyre (2. ábra). A szenzor detektálta, hogy mikor húzódik össze a szív, majd érzékelte, hogy az így keletkezett nyomáshullám mennyi idő alatt ér el az ujjbegyig. Ebből kiszámol­ta az ún. pulzustranzitidőt, és kalkulálta a vérnyomást.

A megbukott Instant Blood Pressure alkalmazás  

A Magyar Hypertonia Társaság (MHT) iránymutatásában megjelent adatok sze­rint hazánkban a hipertónia prevalenciája a felnőtt lakosságban meghaladja a 35%- ot.3 Az USA-ból származó adatok szerint a hipertóniások 45%-a nem is tud magas vérnyomásáról, ezért már csak a szűrés szempontjából is – különösen a 20–50 éves populációban – igen hasznos lehet a találmány. A 24 órás ambuláns vérnyo­más-monitorozást (ABPM) azonban nem tudja helyettesíteni, mert értelemszerűen éjjel nem mér.

A vérnyomásmérés kapcsán jelenleg is az MHT ajánlása érvényes, mely sze­rint a nagyon divatos és elterjedt csuklós mérőeszközök mellett az ujjbegyre sze­relhető vérnyomásmérők is bizonytalan eredményeket adhatnak, használatukat nem javasolják. A hiteles vérnyomásmérők listája megtalálható az interneten, a www. hypertension.hu weboldalon.

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Irodalom:
1.
https://spectrum.ieee.org/the-human-os/biomedical/devices/ measure-your-blood-pressure-using-just-your-phone

2. http://stm.sciencemag.org/content/10/431/eaap8674
3. http://www.doki.net/tarsasag/hypertension/ streaming/hypertension/document/Hypertonia_es_ nephrologia/H_N_guideline_2015/index.html?web_id=

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Cikk[220939] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.