hirdetés

Mely gyógyszerek hatnak diabéteszes neuropátiában?

A diabeteses neuropathiában leggyakrabban használt készítmények hatékonyságának friss metaanalízise elég kiábrándító eredménnyel zárult.

hirdetés

Legfrissebb statisztikai adatok szerint az USA lakosságának kb. 9%-a cukorbeteg. (Ez több, mint 30 millió embert jelent.) Becslések szerint legalább felüknél alakul ki a diabeteses neuropathia. Minél hosszabb ideje cukorbeteg az illető, annál nagyobb eséllyel lesz idegbántalma. (Értelemszerűen a rosszul kontrollált diabeteszesek veszélyeztetettebbek.) A károsodásáért a magas vércukorszint felel, ugyanakkor ez önmagában nem feltétlenül okoz panaszt. Klasszikus esetben „kesztyű-zokni” eloszlásban jelentkezik az égő, neuropathiás fájdalom, zsibbadás vagy bizsergés. Különösen súlyos esetekben a neuropathia végtagvesztéshez vezethet.

Idén márciusban jelent meg egy neves amerikai online folyóiratban az a tanulmány, mely a leggyakrabban alkalmazott készítményeket veszi górcső alá. A hatóanyagok az Amerikai Neurológiai Társaság 2011-es ajánlása alapján kerültek kiválasztásra. Ezeket a gyógyszereket a Társaság mellett a Szövetségi Gyógyszerügynökség (FDA) is bizonyítottan hatásosnak tartja. A vizsgálat szerzői 2011 és 2015 között megjelent, mintegy 106, a diabeteses neuropathia gyógyszeres kezelésével foglalkozó közleményt dolgoztak fel, melyekben a fenti készítmények fordulnak elő. Eredményeik az alábbiakban foglalhatóak össze:

Gyengén teljesített a botulinum toxin, és két antiepileptikum, a pregabalin és az oxcarbazepine. Hatásuk alig jobb, mint a placebóé, szignifikanciáról beszélni nem lehet. Az elemzés szerint az eddig hatásosnak tartott és széles körben alkalmazott valproinsav és kapszaicin krém szintén a hatástalan kategóriába sorolható. Hasonlóan szerény javulást eredményezhetnek a szelektív szerotonin – noradrenalin visszavétel gátlók, a duloxetine és venlafaxine.  (A két antidepresszáns mérsékelten hatásos besorolást nyert.) Potenciálisan hatásosnak minősültek az atípusos opioidok és a triciklusos antidepresszánsok.

A pregabalin és a gabapentin kapcsán az eredmények váratlanok. A két gyógyszert sokszor egymást helyettesítve alkalmazzák azonos hatásmechanizmusuk miatt. A metaanalízis szerint a gabapentin nem jobb a placebónál. (Ez teljesen ellentmond a jelenlegi irányelvnek.)

Noha az atípusos opioidok hatása elméletben kedvező, a gyakorlati alkalmazásnak sok a korlátja. (Számolni kell a mellékhatásokkal, a hozzászokással, a túladagolással és a téves felhasználással is.)

A vizsgálatot a baltimore-i Johns Hopkins Kórház gyógyszerésze, Julie Waldfogel bonyolította le. Kommentárjában kifejtette, hogy az eredmények sok ponton támadhatók. A feldolgozott vizsgálatok rövid távúak voltak (egyik sem volt fél évnél hosszabb), illetve a résztvevők legalább 9%-a mindig kiesett (mellékhatások miatt). Ugyanakkor hozzáteszi: „a neuropathiás fájdalom nagyon összetett kérdés, ezáltal bonyolult gondozni is az ilyen betegeket. Sajnos még nem áll rendelkezésünkre elég adat a meglévő, mindennapi gyakorlatban keringő gyógyszerekről sem a hatásosságukat, sem az életminőségre gyakorolt hatásukat illetően. Vizsgálatunkkal remélhetőleg sikerült támpontot adnunk a gyakorló orvosoknak az empirikus gyógyszerválasztáshoz.”

 

Forrás: ScienceDaily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.