hirdetés

Mi áll az obezitás-paradoxon hátterében?

A metabolikusan egészséges elhízottak nemcsak a metabolikusan nem egészséges elhízottaknál, de a normál testsúllyal rendelkezőknél is nagyobb eséllyel élik túl az akut szívelégtelenséget.

hirdetés

Az elhízás a szívelégtelenség kialakulásának független rizikótényezője, azonban a már diagnosztizált szívelégtelen betegek közül az elhízott betegek mortalitása kisebb. Ennek az úgynevezett obezitás-paradoxonnak a hátterében álló tényezőket vizsgálta egy, az Európai Kardiológus Társaság honlapja által ismertetett kutatás. A Szöuli Nemzeti Egyetemi Kórház kardiológusa, Chan Soon Park által vezette munkacsoport azt elemezte, hogy magyarázza-e a paradoxont a metabolikus egészség, illetve a szív struktúrája és funkcionális paraméterei. A vizsgálatban a metabolikus egészséget a kardiovaszkuláris prevenció európai irányelvei szerint definiálták, ami alapján „metabolikusan egészséges elhízott” az a személy, aki bár obez, de nem rendelkezik metabolikus rizikótényezőkkel (nem magas a vérnyomása, nincs glükóz-intoleranciája és nem magas a koleszterinszintje sem) (Piepoli MF, Hoes AW, Agewall S, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Eur Heart J. 2016;37:2315–2381).

A retrospektív vizsgálatba 3.564 beteget vontak be; a betegek 2009 és 2016 között kerültek kórházi felvételre akut szívelégtelenség miatt. A bevont betegek közül 2.021 volt túlsúlyos (BMI ≥ 23 kg/m2), míg 1.543 normál testsúlyú (BMI < 23 kg/m2). A betegek vérnyomás-, koleszterin- és glükózszintjén felül echokardiográfiával mérték a bal kamrai ejekciós frakciót (szisztolés funkció), továbbá a szív geometriáját és morfológiájának dinamikus változását (a rostok tömörödése, global longitudinal strain/GLS). A betegeket átlagosan 33,7 hónapig követték; az elsődleges kimenetel a bármilyen okból bekövetkezett mortalitás volt.

Az eredmény szerint az akut szívelégtelenség miatt kórházi kezelésre szorult betegek körében a metabolikusan egészséges elhízottak túlélése szignifikánsan jobban alakult, mint a metabolikusan nem egészséges elhízottaké (79,4% vs. 66,5%). A metabolikusan egészséges elhízottak túlélése szignifikánsan jobb volt a normális testsúlyú betegekénél is, akár jó volt azok metabolikus egészsége, akár rossz (63,9%, illetve 55,5%).

A normális testsúlyú betegekkel összehasonlítva, a túlsúlyos és elhízott betegek esetében szignifikánsan ritkábban fordult elő excentrikus bal kamrai hipertrófia (62,4% vs. 49,1%), kifejezettebb volt a bal kamrai rostok tömörödése (GLS: 10,5% vs. 11%) és nagyobb a bal kamrai ejekciós frakció (38,9% vs. 41,6%). A nagyobb BMI-érték általában kisebb mortalitással járt együtt valamennyi GLS- és szív-geometria-alcsoportban.

A kutatók magyarázata szerint eredményeik bepillantást engednek az elhízás védő funkciójának mikéntjébe szívelégtelenségben: az obez betegek szívének struktúrája és funkciója kevésbé károsodott. A napi praxisban a szívelégtelen betegek metabolikus státuszának mérésével, valamint szívstruktúrájuk és –funkciójuk ellenőrzésével azonosíthatók lehetnek azok a betegek, akiknek a mortalitási kockázata a legnagyobb, és akik esetében mindent meg kell tenni a módosítható kockázati tényezők csökkentése érdekében.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.