hirdetés

Mi van a szőlőben?

A polifenolokban gazdag ételek, például a szőlő segítenek a metabolikus szindróma kialakulásának megelőzésében. A polifenolok egészségre gyakorolt pozitív hatása bizonyított, de antioxidáns hatásukkal önmagában nem indokolható.

hirdetés

A test energiafelhasználásában és -raktározásában beálló zavar vagy rendellenesség metabolikus szindróma néven ismert, diagnosztizálásában olyan egészségügyi problémák segítenek, mint hasi elhízás, zsírszövet felhalmozódás főként törzs- és deréktájon, magas vérnyomás, magas vércukorszint, magas szérum triglicerid és HDL koleszterinszint. A metabolikus szindrómát összefüggésbe hozzák kardiovaszkuláris megbetegedésekkel, kiváltképp szívelégtelenséggel, agyvérzéssel, diabétesszel, köszvénnyel, policisztás petefészek szindrómával, merevedési zavarral, illetve acanthosis nigricans-szal.

A számos növényben megtalálható polifenoloknak fontos szerepe lehet a metabolikus szindróma kezelésében több tanulmány alapján. A gyümölcsök, zöldségek, gabonák, diófélék és bogyók gazdagok polifenolos vegyületekben. A szőlők (Vitis vinifera), kiváltképp annak magvai, kifejezetten gazdag forrásai a polifenol antioxidánsoknak, valamint segítenek a metabolikus szindróma kockázati tényezőinek gátlásában, úgymint hiperlipidémia, hiperglikémia, és a magas vérnyomás. Számos tanulmány számolt be továbbá a szőlő polifenolos vegyületeinek gyomorvédő, májvédő és elhízásellenes hatásáról, különösképp a proantocianidinek esetében. Akaberi és Hosseinzadeh összefoglaló közleményében a szőlőmag védő hatásait vizsgálja a metabolikus szindróma szempontjából, de a szőlő polifenolok farmakokinetikáját is ismertetik. A Vitaceae családba tartozó szőlő fajok (Vitis) a világ legfontosabb növényei közé tartoznak. A Vitis vinifera-t, mely a Vitis nemzetség egyik legfontosabb tagja, évezredek óta használják különböző kultúrákban. Az egyiptomiak már 6000 évvel ezelőtt is fogyasztottak szőlőt, az ókori görög filozófusok pedig felfedezték gyógyító tulajdonságait. A szőlő nemcsak csemegeként vagy borként, hanem egyebek mellett szárítva, szőlőléként, és éretlenül kipréselve került felhasználásra. Ez a verjus (ejtsd verzsü, vert= zöld, jus=lé) néven ma is ismert alkoholmentes ital az ecetet pótolta, a kolera, rák, himlő, hányinger, szemfertőzés, torokfájás, máj- és vesebetegségek gyógyítására használták. Cukorban szegény, savakban és polifenolokban gazdag. A szőlőmagvak és a szőlőhéj a szőlőlé kinyerése után keletkezett „hasznos hulladékok”. A szőlőmagvak a fajtától függően eltérő vegyületeket tartalmaznak, többek között fehérjéket, szénhidrátokat, lipideket és polifenolokat. A szőlőben található főbb polifenolok a következők: proantocianidinek, flavonoidok, monomer flavan-3-olok, katechin, epikatechin, epikatechin 3-O-gallát, gallokatechin, epigallokatechin, procianidinek, (ezek között dimerek, trimerek és polimerek is, utóbbiak kondenzált tanninokként ismertek).

A szőlőmagból kivont proantocianidineket számos célra felhasználják: antioxidáns, táplálékkiegészítő, érelmeszesedés és szívbetegség kialakulása elleni vagy diszlipidémia kezelésére szánt gyógyszer, szabadgyökfogó, lipidcsökkentő, tumorellenes és idegvédő vegyület. Számos tanulmány eredményei szerint nem mutatható ki toxikusság a különféle célokra szánt proantocianidinben gazdag szőlőmag kivonatokban.

A Phytotherapy Research-benmegjelent tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a szőlő polifenoljai szignifikáns hatást gyakorolnak a vér glükózszintjére, a lipidprofilra, a vérnyomásra, valamint jótékony hatással vannak a májra és a szívre. Részletesebb hatásmechanizmus és fitokémiai vizsgálatok végzése javasolt a bioaktív anyagok azonosítása és a molekuláris jelátviteli utak feltárása érdekében.

 

Forrás: Phytotherapy Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.