hirdetés

Minden eddiginél jobban be kell vonni a technikát a szakmai munkába

A Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társaságának kétévente megrendezett kongresszusán a Társaság most hivatalba lépő elnöke és a rendezvény házigazdája elsősorban a szakmai képzés és továbbképzés fontosságát emelte ki, melyhez a korszerű technikai háttér elengedhetetlen. A rendezvényen külön workshop foglalkozott a mélyen infiltráló endometriózis ultrahangdiagnosztikájával, és talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy ezek a sok éven át kallódó betegek mielőbb diagnózishoz és terápiához jussanak.

hirdetés

Szeptember 13. és 15. között Siófokon került megrendezésre a Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társaságának 17. kongresszusa, ami egyben szakmai továbbképzés is volt, és amelyen minden eddiginél több kreditpont volt szerezhető. Több mint negyven előadás hangzott el a nőgyógyászati endoszkópia legkülönbözőbb területeiről. A konferencián külön szekciót szenteltek a mélyen infiltráló endometriózis korszerű ultrahangdiagnosztikájának.

Posztgraduális oktatást – nem csak a szülész-nőgyógyász kollégák számára

Dr. Szabó István, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy szakmai pályafutásának fontos állomása, hogy a Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társaságának tagsága négy évre megbízta a társaság vezetésével. Fellépő elnökként olyan kongresszus megszervezésére törekedett, ahol több újítás bevezetésével, színvonalas tematikus program összeállításával bővítették, a téma iránt érdeklődők szakmai ismereteit.

A kiemelt graduális oktatás mellett, a posztgraduális képzés lényeges feladatának tartja, hogy ne csak a szülész-nőgyógyász kollégák, hanem például a háziorvosok számára is tartsanak előadásokat és más rendezvényeket.

Ezek a rendezvények nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a viszonylag ritkább betegségek tüneteivel hozzájuk forduló pácienseket is mielőbb a megfelelő specialistához irányítsák, ahol már célirányosan történhet meg a kivizsgálás és a kezelés. Ennek példájaként említette az endometriózis diagnosztikáját, melynek a kongresszus külön workshopot is szentelt. Az endometriózisban szenvedők köztudottan hosszú idő (akár 6-8 év) után, jutnak pontos diagnózishoz, majd a megfelelő centrumba problémájuk orvoslására.

A továbbképzési lehetőségről szólva a Társaság új elnöke arról is beszélt, hogy az információátadás során bátran élni kell a modern technika adta lehetőségekkel.

A szakmai ellátás csúcsán kell állnunk

A program házigazdája, prof. dr. Ács Nándor, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója is azt emelte ki, hogy a klinikai munkának – legyen az oktató vagy gyógyító munka – mindig a szakma csúcsán kell állnia.

Ennek két fő pillére egyrészt a kollégák magas szintű képzése és továbbképzése, másrészt a legkorszerűbb technikai feltételek megteremtése.

Ennek apropóján említette meg, hogy a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán a közelmúltban helyeztek működésbe egy csúcskategóriás ultrahangos vizsgálóberendezést, és a közeljövőben várható egy másik hasonló gép munkába állítása.

Ennek azért van kiemelkedő fontossága – mondta −, mert napjainkban az ultrahangdiagnosztika rohamos fejlődésének lehetünk szemtanúi. Ennek két fő területe van: egyik oldalról a szülészeti alkalmazás, melynek során mód van a fejlődési rendellenességek egyre pontosabb felismerésére, a magzat 3D és 4D ábrázolására; másik oldalról mind nagyobb szerepet kap az ultrahangtechnika a nőgyógyászati daganatok diagnosztikájában. Ez nem jelenti azt, hogy a CT- és MR-vizsgálat elveszítette volna jelentőségét, ám a korszerű ultrahangberendezések már-már ezekkel egyenértékű tájékozódást nyújthatnak.

Ezen túlmenően az ultrahangvizsgálatok egyre nagyobb teret nyernek pl. az endometriózis kivizsgálásában, a meddőség és a habituális vetélések hátterének feltárásában is. Az ultrahangtechnikával nyerhető információk tovább bővíthetők speciális ultrahangos kontrasztanyagok alkalmazásával. A klinikai munkának a szakmai ellátás legmagasabb szintjét kell nyújtania, ez egyben azt is jelenti, hogy a teljes diagnosztikai és terápiás palettának rendelkezésre kell állnia – ebben a körben említette példaként a méhnyakban vagy egy korábbi császármetszés hegében megtapadt terhességek ellátását, melyben a klinikának nagy tapasztalata van.

Évekig kallódnak a betegek, pedig ennek nem kellene így lennie

A mélyen infiltráló endometriózis kérdésével foglalkozó workshop hallgatóságának dr. Dermendi Csaba, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika adjunktusa ismertette a betegség diagnosztikájának legfontosabb aktuális irányvonalait. Bevezetésként elmondta, hogy a betegek évekig bolyonganak az egészségügy labirintusában, míg – jó esetben – végül korrekt diagnózishoz és terápiához jutnak.

Ahhoz, hogy ez ne így legyen, minden szereplőnek tudatosabbnak kellene lennie: a betegnek, hogy tüneteivel mihamarább orvoshoz forduljon; a háziorvosnak, hogy gondoljon az endometriózis lehetőségére, és betegét mielőbb nőgyógyászati szakrendelésre irányítsa; a nőgyógyásznak, hogy a tünetek és az egyszerű ultrahangvizsgálattal azonosítható jelek alapján felismerje, hogy a tünetek hátterében akár endometriózis is állhat, így olyan helyre utalja tovább a beteget, ahol minden adott a részletes kivizsgáláshoz és a végleges diagnózis felállításához.

[A Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika az esemény óta névváltozáson ment keresztül, amely 2018. október 1-je óta: Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika névre módosult. - Intima szerk.]

Forrás: Intima

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.