hirdetés

Mutációk befolyásolják a terápiás hatást méhtestrákban

A Cancer Genome Atlas Research Network vizsgálatában olyan génmutációkat azonosítottak endometriumrák kapcsán, melyek közvetlenül befolyásolják a terápiás tervet agresszív méhtestrákban, és szempontként szolgálhatnak a betegség besorolásakor is.

hirdetés

A Nature című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálatban 373 méhtestrákos beteg szövetmintáját elemezték korszerű géntechnológiával. Ennek során többek között azt is megállapították, hogy az endometriumrák két altípusa – a méhtest szerózus tumora és a gyengén differenciált endometroid tumorok – több génmutációt tekintve átfedést mutatnak.

A kutatók azt találták, hogy a gyengén differenciált endometroid tumorok körülbelül 25 százaléka hasonló genetikai sajátosságokat mutat, mint a méhtest szerózus carcinomája; ilyen közös géneltérések például a kópiaszám-változások és a TP53 gén gyakori mutációja. (A TP53 gén kódolja a p53 nevű tumorszuppresszor fehérjét.) Ezen túlmenően a méh szerózus carcinomái genetikailag hasonlóak a petefészek szerózus daganataihoz, valamint a basal-like emlőrákokhoz.

A korai stádiumú endometroid tumorokat gyakran adjuváns radioterápiával kezelik, míg a hasonló stádiumú szerózus daganatok kezelési módja a kemoterápia. A genetikai hasonlóságok alapján a kutatók megjegyzik, hogy a klinikusoknak alaposan meg kellene fontolniuk, hogy a kópiaszám-változással járó endometroid tumorokban inkább kemoterápiát alkalmaznak az adjuváns radioterápia helyett. E hipotézis formális tesztelésére prospektív klinikai vizsgálatokra lenne szükség.

„A közleményben nyilvánosságra hozott adatok megváltoztathatják az endometriumdaganatok klasszifikációját, emellett lehetőséget teremtenek új terápiás protokollok tesztelésére” – véli dr. Raju S. Kucherlapati, a Brigham and Women’s Hospital genetikus professzora, a cikk szerzője.

Az endometriumtumorok altípusainak további elemzése és jellemzőik meghatározása elvezethet oda, hogy a kutatók azt javasolják, hogy az endometriumrák besorolásában négy kategóriát alkalmazzanak a jelenlegi kettő helyett.

„A legfrissebb tapasztalatok azt jelzik, hogy az endometriumtumorok altípusait olyan kópiaszám-változások és mutációk jellemzik, melyek nem korrelálnak a hagyományos klasszifikációval” – hangsúlyozza a közlemény szerzője.

A méhtestrák a negyedik leggyakoribb daganattípus a nők körében az Egyesült Államokban, 2012-ben 47 ezer új esetet diagnosztizáltak, és a betegség 8000 nő halálát okozta.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.