hirdetés

Nagy dózisú vas az ESA igény csökkentésére

Egy új randomizált vizsgálat eredményei szerint a dialízisen lévő betegek anémiáját az intravénásan adott nagy dózisú vas proaktív adagolásával lehet kezelni.

hirdetés

A vas nagy dózisban történő adagolásával csökkenthető az eritropoiezist stimuláló szerek (ESA) használata, és nem növekszik a vaszkuláris komplikációk vagy fertőzések kockázata sem.

Dr. David Wheeler (Virginia Commonwealth University in Richmond) kijelentette, hogy a nagy dózisban adott eritropoietinek alkalmazása során biztonságossági kockázatok jelentkeznek, pl. gyakoribbak a trombózisok és kardiovaszkuláris történések, növekszik a daganatok keletkezésének és kiújulásának kockázata. A Medscape Medical News-nak adott interjúban elmondta, hogy kisebb dózisú ESA adásával párhuzamos nagy dózisú vas adagolásával elérhető a kívánatos hemoglobin-szint, és a beteg a dialízis során megkaphatja a vaskészítményt.

Megállapításait a Proactive IV on Therapy in Hemodialysis Patients (PIVOTAL) randomizált, kontrollált vizsgálat eredményeire alapozta, melybe 1093 hemodialízisre szoruló beteget választottak be. Kiinduláskor a betegek szérum ferritin értéke 400 µg/l -nél kevesebb, transferrin telítettsége pedig 30%-nál kisebb volt. A betegek különböző dózisban kaptak ESA-kat, hogy a hemoglobin-szint legalább 10-12 g/dl (100-120 g/l) legyen. A betegeket két csoportra osztották: az egyik csoport nagy dózisban kapott vasat 400 mg/hó adagban, addig, amíg a ferritin szintjük el nem érte a 700 µg/l-t, vagy transzferrin szaturációjuk a 40%-os értéket. A betegek másik csoportja csak akkor kapott vasat, ha a ferritinszintjük 200 µg/l alá, illetve a transzferrin szaturációjuk a 20%-os szint alá nem csökkent.

Egy év alatt a nagy dózisú vaskezelésben részesülő csoport betegei átlag 3,8 gramm kumulatív dózist kaptak a vasból, míg a másik csoportban csak 1,8 grammot (megfelel 60 ampulla/év vs. 28 ampulla/év Ferrlecit i.v. adásának. dr. N.T.), ami havonta átlag 264 vs 145 mg-ot jelent. Az első évben a nagy dózisú kezelésben részesülőknél hirtelen emelkedett a ferritin szint, majd 600µ/l érték körül stabilizálódott. A kis dózisú vaskészítményekkel kezelteknél 150-200 µg/l körül állt be a ferritin szint (P<0,001). Ennél még fontosabb, hogy az átlagosan 2,1 év követés során kb. 20%-kal kevesebb ESA adásra volt szükség a nagy dózisú csoportban az alacsony dózisú csoport betegeihez képest (P<0,01). A nagy dózisú vaskezelésben részesülőknél kevesebb volt a nem végzetes szívinfarktus, a nem fatális stroke, a szívelégtelenség miatti kórházi kezelés, ill. a bármely okból bekövetkező halálozás (30,5% vs 32,7%).

Bár régebbi megfigyeléses vizsgálatok arra utaltak, hogy a nagy dózisú vas adagolása növeli a fertőzések kockázatát a  fertőzéseknek egyébként is kitett dialízises betegeknél, Dr. Wheeler szerint igazolódott, hogy a nagy dózisú kezelés nem rosszabb (non inferior), mivel nem voltak jelentős különbségek a két kezelési forma után a két csoport betegei között a dialízishez használt erekben jelentkező trombózis (24% vs 21%), a kórházi felvételek száma (59% vs 59%), sem a fertőzések miatti kórházi felvételek száma (30% vs 30%) között. A kevesebb ESA adagolással pedig hosszú távon csökkenni fog a kardiovaszkuláris kockázat, és kevesebb lesz a kezelések költsége is.

A találkozót moderáló Dr. Pascale Lane gyermekgyógyász-nefrológus (Oklahoma University in Norman) Örült a hírrnek, hisz a gyermekek kezelésekor gyakran a vas-ampullának a felét is el kell dobni, de ha biztonságos a ritkábban adott nagyobb dózist, az a kis betegeknek is jobb, ráadásul nem kell fél ampullákat eldobálni. Ehhez viszont a vizsgálatot gyermekkorban lévő betegeken is le kell folytatni.

Azt is hozzátette, hogy „a végstádiumban lévő vesebetegek anémiáját gyakran eritropoiezis-stimuláló szerekkel kezeljük a transzfúziók elkerülése céljából, de a hemoglobin normalizálása céljából adott ESA-k emelik a kardiovaszkuláris történések kockázatát. Azt nem tudjuk, hogy a hemoglobin szint emelése, vagy maguk az ESA-k okozzák-e a problémát, mindenesetre a továbbiakban nem emeljük olyan magasra a hemoglobin szintet.” Ráadásul az eritropoiezis-stimuláló szerek igen drágák. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > Kidney Week 2018

2. Kidney Week 2018: American Society of Nephrology Annual Meeting

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.