hirdetés

Nikotinaddikcióra hajlamosító génvariáns

A Hawaii Cancer Center kutatói olyan új genetikai markereket, amelyek meglétekor  a nikotinmetabolizmus gyorsul, és a dohányosok még többet dohányozhatnak, ami fokozza a tüdőrák kockázatát.

hirdetés

Dr. Loïc Le Marchand epidemiológus professzor munkacsoportja a nikotin gyorsult metabolizmusával társuló eltéréseket azonosított a CYP2A6 génben. Azok a dohányosok, akiknél kimutathatók ezek a CYP2A6 markerek, a vér stabil nikotinszintjének biztosítása érdekében több cigaretták szívnak el és/vagy egy-egy cigarettából nagyobb mennyiségű nikotint lélegeznek be, mint azok a dohányosok, akik lassabban metabolizálják a nikotint.

„A dohányosok szervezete oly módon alkalmazkodik, hogy dohányzásuk mértéke kielégítse nikotinigényüket. A nikotin a cigaretta igen addiktív komponense, melynek hatására az emberek kívánják a dohányzást. A most felfedezett genetikai markerekkel rendelkező dohányosok az átlagosnál intenzívebben dohányoznak a vér magas nikotinszintjének fenntartásához, illetve a kívánt nikotinhatás eléréshez az agyban − magyarázza dr. Le Marchand professzor.

„A mostani megállapítások ismeretében azonosíthatjuk azokat a dohányosokat, akiknél különösen nagy a tüdőrák kialakulásának kockázata. E markerek ismerete segítséget nyújthat az orvosoknak és a közegészségügyi szakembereknek a mostaninál hatékonyabb rákprevenciós stratégiák kidolgozásához. Ezen túlmenően a most kapott információk alapján javítható a tüdőrákos betegek túlélése és életminősége, mivel a diagnózis után is folytatott dohányzás kedvezőtlenebb kimenetelekkel társul” – egészíti ki a fentieket dr. Randall F. Holcombe, a UH Cancer Center igazgatója.

A dohányzás kapcsán a dohánytermékekből származó karcinogén anyagok kerülnek be a dohányos személy szervezetébe. A specifikus genetikai markereket hordozó dohányosok esetében a fokozott expozíció a tüdőrák fokozott kockázatát vonja maga után.

A munkacsoport a Cancer Research című lapban hozta nyilvánosságra a vizsgálat tapasztalatait, melyben a Multiethnic Cohort Study (MEC) és a tüdőrák genetikai vonatkozásaival foglalkozó más kutatások adatait dolgozták fel. A dohányosok körében 25-ször akkora annak esélye, hogy életük folyamán valamikor tüdőrák alakul ki náluk, mint a nem dohányzók között. A nagy kockázatúként azonosított dohányosok számára fel kell ajánlani a tüdőrákszűrés lehetőségét kis dózisú CT-vizsgálattal. Le Marchand munkacsoportja a University of Minnesota és a University of Southern California kutatóival együttműködve elemezték a nikotinmetabolizmust a MEC vizsgálat 2239 dohányos résztvevőjénél.

Hawaii szigetén a tüdőrák továbbra is rák okozta halálozás vezető oka: évente átlagosan 776 új esetre derül fény, és minden évben átlagosan 526-an halnak meg a betegségben. A tüdőrák túlélése jelenleg is rendkívül alacsony (a Hawaii Tumor Registry alapján 18 százalék).

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.