hirdetés

Non-invazív mélyagyi stimuláció

Számos neuro-pszichiátriai betegség kezelhető a mély agyi struktúrák ingerlésével. Most kiderült, hogy a közvetlen ingerlés terápiás hatása a koponyára helyezett elektródák segítségével is kiváltható.

hirdetés

A közelmúltban jelent meg a Cell-ben annak a kutatásnak az összefoglalója, melyet az MIT és a Beth Israel Deaconess Medical Center kutatói végeztek. Az ismertetett kutatás lényege, hogy a mély agyi stimuláció (DBS) célpontjai a koponyára erősített elektródák segítségével is ingerelhetők. A procedúra előnyei a DBS-el szemben, hogy non-invazív, kevésbé kockázatos és költséges, ez által szélesebb körben válhat elérhetővé.

A klasszikus mély agyi stimuláció során kraniotomiát követően helyezik be az elektródát. Mint minden műtétnek, ennek az eljárásnak is sok a kockázati tényezője, arról nem beszélve, hogy kevés idegsebész foglalkozik vele. A módszer ugyanakkor egy sor neuro-pszichiátriai betegség kezelésére alkalmas, beleértve a Parkinson-kórt, epilepsziát, az obszesszív-kompulzív zavart, depressziót és autizmust is. Amennyiben a terápia non-invazív módon is kivitelezhető, úgy a módszer nem csak hozzáférhetőbb lenne, hanem a kutatást is serkentené. Segítségével könnyebb lenne az újabb terápiás célpontok feltérképezése.

A DBS elektródát Parkinson-os betegnél általában a nucleus subthalamicus-ba vagy a nucleus lentiformis-ba implantálják. Mindkét struktúra a thalamus szintje alatt van, mélyen az agyban – innen a módszer elnevezése. A kezelés sokszor azonnali és látványos eredményt hoz, azonban a műtétnek megvan a maga kockázata. Előfordulnak vérzéses ill. fertőzéses szövődmények. Éppen ezeket elkerülendő próbáltak alternatív módszerekhez folyamodni. A kutatás a transzkraniális mágneses stimulációval (TMS) kezdődött. A módszer lényege a felszínes agyi képletek ingerlése a koponyán keresztül. A kezelés hatékony depresszióban (ill. újabban kutatások szerint migrénben is). Gyakorlati haszna mellett az alapkutatás jól bevált eszköze, mivel a szenzori-motoros, emocionális, kognitív rendszerek vizsgálatára is alkalmas. Sajnálatos módon a mélyebb struktúrák ingerlésére nem az. Ahhoz ugyanis, hogy a mélyen fekvő magokhoz kellő erősségű inger jusson, a felszínes régióknak túl nagy energiát kell elnyelniük, ami az agyi hálózatok sokszoros módosításához vezet. Az MIT kutatói ezt a mellékhatást szerették volna elkerülni, melyben a temporális interferencia jelensége volt segítségükre. Módszerük lényege, hogy kettő darab, külső, nagyobb feszültségű elektromos áramforrást helyeznek a koponya meghatározott pontjaira. Az itt kialakuló elektromos mező túl gyors ill. erős ahhoz, hogy a neuronok elkezdjék azt vezetni. A két mesterséges áramkör mélyen az agyban fog kereszteződni (interferálni), ez által egy következő, kisfeszültségű áramot generálva, ami már az idegsejtekben képződik. Ez már az az elektromos inger, ami a kívánt, stimuláló hatást kifejti. A metódus során a külső, nagyfeszültségű áram anélkül halad végig a szöveteken, hogy hatást gyakorolna azokra. A rendszer beállításait finoman hangolva változtatni lehet a stimulálandó terület méretét, elhelyezkedését. A feszültség változtatása, a felhelyezett elektródák számának növelése vagy révén a stimuláció relatíve könnyen szabályozható, így gyakorlatilag korlátlan lehetőség nyílik mind a kezelésben, mind a kutatásban.

A módszert egereken már tesztelik. Kis célpontok ingerlésével és a külső elektródák pozícionálásával sikerült elérni a motoros kéreg különböző régióinak válaszait. Pusztán az ingerlés mellett az állat spontán mozgatta a lábát, a füleit vagy éppen a robotikus végtagját. A vizsgálatvezető, dr. Tsai kommentárja: „az egerekkel sikerült bizonyítani, hogy az agy jól körülhatárolható részeit tudjuk ingerelni. Ez azért fontos, mert sok betegséget tudunk konkrét agyi területhez kapcsolni. A módszerrel egyébként nem csak motoros, hanem viselkedési választ is képesek voltunk provokálni, ez további utakat nyit az egyes betegségek kutatásában.” Az állatkísérletek tanúsága szerint sincs káros hatása a módszernek azon területekre, melyeken az áram áthalad.

 

Forrás: Science Daily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.