hirdetés

Új lehetőségek a migrén kezelésében

Non-invazív mágneses és elektromos stimuláló eszközök reális alternatívát nyújtanak a migrén gyógyszeres kezelésével szemben.

hirdetés

Azon felnőttkorú amerikai betegek, akik nem tolerálják a migrén ellenes szerek mellékhatásait, most fellélegezhetnek, köszönhetően két új, az FDA által engedélyezett eszköznek. A Cerena Transzkraniális Mágneses Stimulátor és a Cefaly transzkután elektromos idegstimuláló eszközök hatásosságát klinikai vizsgálatokban igazolták, mint ahogy azt is, hogy használatuk egyáltalán nem kockázatos, továbbá előírás szerinti indikációkban, rendeltetés szerint használva elenyészően kevés mellékhatást okoznak.

A migrént intenzív, lüktető, egy pontban jelentkező fejfájás, amelyet hányinger – hányás, fény-és hangérzékenység kísér. Az esetek mintegy harmadában aura jelenség, pl.: látászavar (homályos vagy vakfoltok, látótérkiesés) jelzi a fejfájás kezdetét. Kezeletlen esetekben a roham akár 72 órán keresztül is tarthat. Az amerikai egészségügyi szervezetek felmérései szerint az USA-ban közel 37 millió embert érint (a lakosság 12%-a). A migrén gyermek-és felnőttkorban is előfordul, nők körében háromszor gyakrabban (az amerikai nők 18%-a szenved tőle).

Migrén ellenes eszközök: Cerana és Cefaly

Michael Hoffmann az FDA biomérnöke szerint nagy igény van ezekre a non-invazív eszközökre, mert a migrén ellenes gyógyszerek mellékhatásait sok beteg nagyon rosszul tűri.

A Cerenát akkor kell használni, ha a beteg a fejfájás előjeleit észleli, vagy ha a fájdalom már megkezdődött. Az eszközt két kézzel a tarkóhoz vagy a nyakszirti régióhoz kell szorítani, majd gombnyomásra az eszköz nagyon rövid (egy másodpercnél rövidebb) mágneses hullámot bocsájt ki, ami az agy vizuális információkat feldolgozó központját, az occipitalis cortexét stimulálja. A TMS (transzkraniális mágneses stimulációs) technológián alapuló kezelések  hatását már jó ideje tanulmányozzák, de a Cerena az első eszköz, amelyet engedélyeztek a migrén terápiájára.

A másik eszköz, a Cefaly az első transzkután elektromos idegstimuláló (TENS) készülék, melynek használatát az FDA a migrénes fájdalom fellépése előtt, megelőző jelleggel ajánlja 18 éves kortól. A Cefaly-t a betegnek napi rendszerességgel kell használnia, ekkor bizonyítottan csökken a fejfájásos epizódok száma. A TENS technológiát korábban a már kialakult fájdalom csillapítására használták (és használják is), de ez az első prevenciós indikációja. A Cefaly  egy műanyag fejpánttal homlokra rögzített elektródák révén elektromos impulzusokkal az arcon futó, a migrénes fejfájás patomechanizmusában kulcsfontosságú nagyobb idegeket (pl.: n.trigeminust) stimulálja.

Mindkét eszköz mellékhatásai közé tartozik a bőr lokális irritációja, az illesztés helyén érzett fájdalom, általános rossz közérzet, álmosság, szédülés. Bíztató, hogy ezek csak a betegek 5 %-ánál alakulnak ki gyakran és ugyanakkor gyorsan elmúlnak. Hatásosságuk és biztonságosságuk gyermekek, terhes anyák és pacemakeres betegek esetén nem ismert.

A túlzott gyógyszerhasználat okozta fejfájás

A migrén ellenes szerek széles körben hatékonyak, de jelentős a mellékhatásprofiljuk. Némelyik fáradtságot, álmosságot, szédülést okoz, ami a gondolkodásra is kihat. Más szerek teratogének.

Akinek gyakorta van súlyos migrénes rohama, annak gyakran béta-blokkolót, propranololt adnak preventíve, ami csökkenti a szívfrekvenciát, ezért alkalmazása asthma, vagy más tüdőbetegség illetve bradycardia esetén ellenjavallt. Néhány antiepileptikum (pl.: topiramát, valproát) is alkalmazható migrénben. Ezeket a migrénes rohamok megelőzésére adják, de azokat ritkán szűnteti meg.

Számos fájdalomcsillapító pl: aszpirin, acetamiophen, non-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), kombinált fájdalomcsillapítók, opioidok, triptánok, ergotaminok túlzott, rendszeres (havonta 10 alkalommal történő) szedése  a migrénhez nagyban hasonlító fejfájást idézhet elő, ami csak akkor szűnhet meg teljesen, ha a beteg leáll az adott szer szedésével, ami sokszor a lépcsőzetes leépítési sémáknak köszönhetően sok akadályba, vagy éppen alternatív terápia bevezetésébe ütközik.

 

Forrás: FDA 

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.