Onkohematológiai gondok és gondolatok – bevezető a „Limfómák” szimpóziumhoz

A kifejezett malignitású nagy B-sejtes limfómák azért kiemelkedően fontosak, mert az immunterápia hozzáadása a kemoterápiához a diffúz nagy B-sejtes limfómákban a várható 5 éves túlélést több mint 30%-kal növelte meg, ami a modern onkohematológia egyik legnagyobb vívmánya. A másik írás a relabáló/refrakter myeloma multiplexes betegek kezelésével foglalkozik, és jól látható, hogy az új szerek (proteaszómagátlók, illetve imidek) használata ellenére milyen nehézségekkel jár e betegek kezelése. A harmadik közlemény témáját adó perifériás T-sejtes limfómák viszonylag ritkák, egyes fajtáik kezelésében az eddigi legnagyobb előrelépés egy CD30 elleni monoklonális antitest és egy mikrotubulus méreg konjugálásával nyert szer, a brentuximab vedotin, amely ezekben a korábban csak autológ őssejt-transzplantációval kezelhető esetekben jelentős előrelépés lehet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Demeter Judit
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.