hirdetés

Pajzsmirigy-göbök kiértékelését segítő applikáció

Egy új eszköz segítségével könnyebbé vált a pajzsmirigy-göbök kiértékelése, és elkerülhetőve a fölösleges invazív vizsgálatok jelentős része.

hirdetés

Az American Association of Clinical Endocrinology (AACE) 2021-es virtuális találkozóján bemutatott  új vizsgálati eszköz pajzsmirigy göbök esetén megkönnyíti a klinikai döntéseket, végső célja a gyakran fölöslegesen végzett ismételt vizsgálatok és a túlzottan radikális sebészeti beavatkozások megelőzése.

A pajzsmirigy göb applikáció (Thyroid Nodule App, TNAPP) AACE által 2016-ban előírt pajzsmirigy göb értékelés klinikai gyakorlatának modernizált változatát tartalmazza, és az előírásokat rendszeresen kiegészíti a legújabb orvosi adatokkal is, tehát egy könnyen megújítható „élő dokumentum”. Újdonsága az eddigi applikációkkal szemben összehasonlító jellegében rejlik, mert a klinikai  faktorok (pl. ultrahang kép) mellett tetszőleges számú egyéb fontos és releváns információ is rátölthető. Az eszköz létrehozásának „white paper”-jét az Endocrine Practice legújabb száma közölte.

Dr. Victor Bernet, a Mayo Clinic (Ponte Verda Beach) endokrinológiájának vezetője, az AACE ülés moderátora szerint az új applikáció pótolni fogja a pajzsmirigy göbök vizsgálatának eddigi hiányosságait, több lépésben segíti a pajzsmirigy göb diagnózisát és ellátását.

Javul a pajzsmirigy göbök értékelése

Az amerikai és az olasz endokrinológusok által multidiszciplináris munkával létrehozott új eszközt egy interaktív algoritmust tartalmaz. A legtöbb pajzsmirigy göb jóindulatú, és alacsony a malignitás kockázata, viszont csak az USA-ban évente 500.000 pajzsmirigy aspirációt végeznek évente, melyek közül kb. 2/5-de végül fölöslegesnek bizonyul. A bizonytalanság okai a nemzetközi ajánlások eltéréseiben keresendők, melyek szerint pl. az ultrahangos kockázati osztályozások sem egyeznek. A TNAPP eszköz a klinikai, képalkotói, citológiai, molekuláris adatokat tartalmazza és szükség esetén megújítja. A guideline „elősegíti a tesztelést, prospektíve és retrospektíve is alátámasztja az ajánlásokat” – állapította meg a munkacsoport.

Összehasonlítás a TI-RADS-al

 A TNAPP hatékonyságának tesztelésekor az általa kapott eredményeket az ACR Thyroid Imaging, Reporting and Data System (TI-RADS) rendszerével nyert adatokkal hasonlították össze pajzsmirigy göbök szövettanilag igazolt eseteiben. A szövettani leleteken kívül még rendelkezésre álltak olyan kiegészítő adatok is, mint a pajzsmirigyrák előfordulása a beteg családjában, szérum thyrotropin szint, diagnosztikus ultrahang, a finomtű-biopszia indikációja, citológiai lelet. Három amerikai és két európai centrum 108 esetét hasonlították össze, melyek közül emelkedett kalcitonin-szintek, vagy pajzsmirigyrákos előzmények miatt 13 esetet kizártak. Bár 95 eset megfelelt a TNAPP előírásainak, csak 78 esetben (82%) volt elegendő a TI-RADS-ra is. A két módszer 79%-ban egyezést mutatott abban, hogy az adott betegnél szükséges-e aspirációs biopsziát végezni.

Dr. Jeffrey R. Garber, az Atrius Health vezető endokrinológusa, a Harvard Medical School (Boston, Massachusetts) docense arról is beszámolt, hogy munkacsoportja további prospektív vizsgálatokat végez a TNAPP tesztelésére. Az eszköz egyebek mellett igen hasznos a fiatal orvosok képzésében és adatai könnyen beilleszthetők az elektronikusan vezetett kórtörténetekbe és nyilvántartásokba. Utóbbiak nagyon fontosak a betegségek és beavatkozások tanulmányozására. A számítógépekkel kialakított hasonló eszközök a klinikum más területein is hasznosak lehetnek (magas vérnyomás, diabetes, stroke, rák, HIV, genetikai tanácsadás, stb.). Az eszköznek köszönhetően javulhat a klinikailag jelentős pajzsmirigy göbök ellátása és jelentősen csökkenthető a felesleges és haszontalan beavatkozások száma.

Forrás:

Melville NA. New thyroid assessment tool, TNAPP, eases nodule evaluation. Medscape Medical News > Conference News > AACE 2021. May 28, 2021.

Garber JR, Papini E, Frasoldati A, et al. American Association of Clinical Endocrinology and Associazione Medici Endocrinologi thyroid nodule algorithmic tool. Endocrine Practice

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.