hirdetés

Pneumococcus vakcináció az USA-ban

Az amerikai háziorvosok nem teljesen értik a pneumococcus elleni vakcináció irányelveit.

hirdetés

A pneumococcus pneumonia súlyos betegség. Az Egyesült Államokban 2015-ben kb. 445000 kórházi felvételre volt szükség és a betegség 3350 idős amerikai halálát okozta. A vakcinációt sok éve javasolják, ennek ellenére 2015-ben csak a veszélyeztetett 19 és 64 év közötti felnőtt lakosság 23%-a, és a 65 éves, vagy még idősebb állampolgároknak csak 64%-a részesült a védőoltásban.

A Journal of the American Board of Family Medicine idei első számában megjelent tanulmány szerint (Hurley LP, Allison MA, Pilishvili T, et al. Primary care physicians’ struggle with current adult pneumococcal vaccine recommendations. J Amer Board Fam Med 2018;31(1):94-104) a pneumococcus elleni vakcináció aránya emelhető lenne az elektronikus kórlapok használatával. A közlemény vezető szerzője, Dr. Laura Hurley (University of Colorado Anschutz Medical Campus and Children Hospital Colorado, Aurora) és munkatársai pedig azt javasolják, bízzuk jobban a háziorvosokra, hogy mely veszélyeztetett idős betegeik számára tartják szükségesnek a vakcináció biztosította védelmet. Annál is inkább, a pneumococcus vakcináció amerikai ajánlásainak bizonyos részleteit a háziorvosok nem tartják egyértelműnek.

A védőoltás igénybevétele részben azért alacsony arányú, mert nincs pontosan meghatározva a beoltandó egyének pontos köre. Az Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) 2012-ben úgy fogalmazott, hogy a veszélyeztetett 19 évesnél idősebb populáció azon tagjait, akik még nem részesültek ilyen védőoltásban, először egy 13-valens pneumococcus konjugált vakcinával (PCV13-mal) kell oltani, majd 8 héttel később a 23-valens pneumococcus polysaccharid vakcinával. Majd ugyanez a szervezet 2014-ben kiterjesztette ajánlását: a még nem oltott 65 éves vagy annál idősebb emberek számára javasolta a védőoltást az említett séma szerint, de a 2 védőoltás közötti várakozási időt 6-12 hónapban határozta meg, majd ezt 2015-ben egy évre módosította.

Dr. Hurley és munkatársai ezért 2015 decemberben és 2016 januárban e-mailben és postai úton tettek fel a vakcinációval kapcsolatos kérdéseket a háziorvosoknak. A kérdésre a megkérdezettek 66%-a, összesen 602 háziorvos válaszolt. Majdnem minden orvos felmérte betegei vakcinációs helyzetét, és javasolta a két oltás elvégzését. Ugyanakkor a válaszolóknak csak kb. 50%-a mondta azt az ajánlásra, hogy „nagyon érthető”, a 38%-a „nagyjából világosnak” írta le. A válaszoló háziorvosok 48%-a „könnyen alkalmazhatónak”, 34%-a „nagyjából alkalmazhatónak” tartotta azt, és 83%-a adott pontos feleletet arra kérdésre, hogy a PCV13-at kell először alkalmazni az idős betegeknél, de a PCV13 és a 23-valens vakcina beadása közötti javasolt időtartamra a válaszolók 21%-a nem emlékezett jól.

 

Forrás: Medscape Medical News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.