hirdetés

Protonpumpa-gátlót nem igénylő reflux tünetek

A négy napos reflux-monitorozással biztonságosan el lehet döntenihogy mely betegek hagyhatják abba a protonpumpa-gátlók (PPI) szedését.

hirdetés

Az American Journal of Gastroenterology folyóirat online kiadásában Dr. Rena Yadlapati (Kaliforniai Egyetem, San Diego) és munkatársai kettős vak klinikai vizsgálatukban arra jutottak, hogy a napi savexpozíció a több napig tartó követésével egyszerű és biztonságosan eldönthető, mikor lehet abbahagyni a PPI-k szedését, illetve azt, hogy kiknek van szükségük hosszú távú antireflux-terápiára.

Az Egyesült Államokban PPI-t nem szedő betegek vezeték nélküli reflux-monitorozása§ az arany standard annak meghatározására, hogy a betegnél van- GERD-ből eredő kóros savtermelése, de az optimális napi savexpozíciós időt (AET) és a monitorozás optimális időtartamát nem vizsgálták alaposan. Az ismeretek hiányának pótlására Yadlapati és munkatársai egykaros, kettős vak klinikai vizsgálatot végeztek 4 éven keresztül két egyetemi egészségügyi központban. Olyan felnőtt betegeket vontak be a vizsgálatba, akik nem reagáltak megfelelően a több mint 8 hetes PPI-kezelésre.

A vizsgálatban résztvevőket arra kérték, hogy hagyják abba a PPI szedését 3 hétre, hogy a vizsgálók meghatározhassák a relapszusok arányát a PPI alkalmazása után, és meghatározhassák a vizsgálati referenciastandardot a terápia megszakításához. A 3 hetes időszak során, egy héttel a PPI-k szedésének abbahagyása után a betegeken 96 órás vezeték nélküli reflux-monitorozást végeztek, majd arra kérték a betegeket, hogy további 2 hétig ne szedjenek PPI-ket, de szükség esetén, tüneteik enyhítésére használhatnának vény nélkül kapható savlekötőket.

Az elsődleges végpont az volt, ha sikerült a PPI szedését a vizsgálati időszak 3 hetén belül abbahagyni. A 132 beteg 30%-ának sikerült abbahagynia a PPI-k szedését.

 

A 4,0%-nál kisebb AET jelzi a leállíthatóságot

A vizsgálók azt találták, hogy a 4,0%-nál kisebb savexpozíciós idő a legjobb előrejelzője annak, hogy a PPI-k leállítása mikor lesz hatásos a tünetek súlyosbodása nélkül (esélyhányados [OR], 2,9; 95% CI, 1,4–6,4). Összehasonlításképpen, a 4,0%-nál kisebb savexpozíciós időt mutató betegek 45%-a (49 betegből 22), míg 4,0% feletti AET-t mutató betegek 22%-a (83 betegből 18) hagyta abba a PPI-k szedését.

A 96 órás megfigyelés jobban jelzi, hogy a betegek abbahagyhatják-e a PPI-k szedését, mint az eddigi gyakorlatban széles körben alkalmazott 48 órás vagy annál rövidebb idő (görbe alatti terület [AUC] 96 órán keresztül, 0,63, vs. AUC 48 órán keresztül, 0,57), ugyanis az 1-2 napos megfigyelés esetén túl nagy eltérések mutatkoznak abban, hogy mennyi sav van a nyelőcsőben egyik napról a másikra. A 4 napos megfigyelés világosabb képet ad a savexpozíciós terhelésről.

Ha a gyomorégéssel vagy mellkasi fájdalommal jelentkező betegnél refluxra gyanakszunk, de nem reagál a PPI-kezelésre, érdemes elvégezni a reflux monitorozást. 4 napos megfigyelés után, alacsony a savnak való kitettség esetén inkább le kell állítani a PPI-kezelést. És a beteget egyéb, más terápiát igénylő állapot irányába kell kivizsgálni.

 

A PPI-t gyakran nem megfelelően használják

Nagy érdeklődés mutatkozik mind a PPI-kezelés leállítása iránt a széles körben elterjedt és gyakran nem megfelelő használat miatt, mind pedig az iránt, hogy ne kezdjék el a PPI-kezelést olyan betegeknél, akiknek más terápiára van szükségük.

§Az oesophagealis ph monitorozás során egy apró kapszulát erősítenek a nyelőcső belső falához, ami a mérési eredményeket agy, a beteg derekára erősített érzékelőhöz továbbítja. Sokszor megkérik a beteget, hogy napi aktivitásáról vezessen naplót (mikor kel, fekszik, mikor és mit eszik, iszik illetve gyógyszert és milyet.

Forrás:

Am J Gastroenterol online June 10, 2022. (https://journals.lww.com/ajg/Abstract/9900/OPTIMAL_WIRELESS_REFLUX_MONITORING_METRICS_TO.403.aspx)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.