hirdetés

Serdülőkori kardiovaszkuláris kockázati tényezők koraszülötteknél

Az élveszületések körülbelül 11%-a koraszülés. A legkisebb súllyal és legéretlenebb állapotban világra jöttek körében gyermek- és felnőttkorban is gyakoribb a szív- és érrendszeri kockázati tényezők (pl. magas vérnyomás, csökkent glükóztolerancia, fokozott inzulinrezisztencia) előfordulása a terminusra születettekhez képest. A koraszülöttség és a kardiovaszkuláris kockázatok közötti összefüggés azonban nem egyértelmű, és úgy tűnik, hogy e téren nemi különbségek is mutatkoznak. Erre példa, hogy a nagyon kis születési súllyal, illetve az időre születettek között nőknél markánsabb különbségek mutatkoznak a vérnyomásban, mint a férfiaknál.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.