hirdetés

Sok szülő észre sem veszi, hogy kövér a gyermeke

Egy friss kutatás szerint a brit szülők jelentős része nincs tudatában gyermeke testsúlyproblémájának még akkor sem, ha a gyermek extrém fokban elhízott. Az eredmények rávilágítanak a rendelőben végzett testsúlymérés, a kockázatbecslés és az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsadás fontosságára.

hirdetés

A London School of Hygiene & Tropical Medicine és a londoni UCL Institute of Child Health szakemberei a British Journal of General Practice című lapban hozták nyilvánosságra eredményeiket.

A szerzők azt találták, hogy nagyobb annak esélye, hogy a szülők alábecsülik az elhízás jelentőségét saját gyermeküknél, ha a gyermek fiú, fekete bőrű vagy ázsiai származású, illetve ha a család rossz anyagi helyzetben él. Kiemelik, hogy e kockázati tényezők ismerete segítséget nyújthat az egészségpolitikusoknak a célpontok pontosabb kijelölésében a gyermekkori elhízással kapcsolatos kampányok során.

Az elmúlt három évtizedben a gyermekkori elhízás egyre nagyobb gond a fejlett ipari országokban, többek között az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is. Az egyesült államokbeli Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint az elhízottak aránya a gyermekek körében kétszeresére, a serdülők körében négyszeresére emelkedett.

Mind több bizonyíték gyűlik fel arra vonatkozóan, hogy a gyermekkori túlsúlyosság és elhízás a korai halál és bizonyos betegségek nagyobb kockázatával társul felnőttkorban, ami arra vezeti az egészségprogramok irányítóit, hogy a szülőket célozzák meg az egészséges életmódra és táplálkozásra vonatkozó tanácsadással. Azonban az is látszik, hogy ezek a próbálkozások jó eséllyel hatástalanok maradnak, ha a szülők nem ismerik azt a hivatalos központi skálát, melyet a szakemberek figyelembe vesznek a gyermekek testsúlymérése során. Ezzel kapcsolatban a közlemény rangidős szerzője, dr. Sanjay Kinra (London School of Hygiene & Tropical Medicine) így fogalmaz: „Amennyiben a szülők nem képesek arra, hogy a testsúlymérés adatai alapján besorolják gyermeküket a megfelelő testsúlykategóriába, úgy nem lesznek alkalmasak vagy kellően motiváltak arra, hogy egészséges irányban változtassák meg gyermekük környezetét és életmódját.”

A szerzők által összeállított kérdőívet 2976 gyermek szülei töltötték ki az Egyesült Királyság öt különböző régiójából a National Child Mesurement Programme (NCMP) keretében. Az adatok elemzése azt tárta fel, hogy az iskolaelőkészítő (4-5 éves) korosztályban minden ötödik gyermek elhízott, és ez az arány csak romlik a hatodik osztályra (10-11) éves korra, amikor már minden harmadik gyermek tekinthető a testsúlymérés eredménye alapján elhízottnak.

Az is kiderült, hogy csaknem minden harmadik szülő (szám szerint 915 válaszadó) alulbecsülte gyermeke elhízottsági állapotát a hivatalos kormányzati testtömegindex- (BMI, body mass index) skálához képest. (Ez a skála alultáplált, normális testsúlyú, túlsúlyos és erősen túlsúlyos [elhízott] kategóriákba sorolja a gyermekeket.) Mindössze négy olyan szülőt találtak, aki igen túlsúlyosként (elhízottként) értékelte gyermekét, noha 369 gyermek esett ebbe a kategóriába. Csak azokban az esetekben volt esély arra, hogy a szülő a megfelelő kategóriába sorolja saját gyermekét, ha az az elhízáson belül is a legsúlyosabb tartományokba tartozott.

A cikk társszerzője, dr. Russell Viner gyermekgyógyász professzor (UCL Institute of Child Health) ezt írja: „Nagy szükség van annak a szakadéknak a csökkentésére, ami a szülő percepciója és a gyermek tényleges testsúlya között tátong, enélkül ugyanis nem tudunk segíteni a szülőknek abban, hogy jobban megértsék a túlsúlyossághoz társuló egészségi kockázatokat és egészséges életmódot vezessenek be gyermekeik számára.”

A kormányzati programok két fő súlypontja éppen az egészséges étkezés és a fizikai aktivitás propagálása, ezzel segítve a túlsúlyos gyermekeket az egészséges testsúly elérésében és fenntartásában. Ehhez azonban az iskola is sokat tehet hozzá. Erre példa az a nemrégiben indult kezdeményezés, melynek keretében népszerű séfeket kérnek fel arra, hogy egészséges, ugyanakkor a gyermekek számára is könnyebben elfogadható fogásokkal, több zöldségfélével és gyümölccsel töltsék meg az iskolai menzák étlapját.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.