hirdetés

Szomatoform zavarok

A szomatoform zavarok a pszichiátriai betegségek egyik csoportját alkotják. Jellemző rájuk, hogy az érintettek klinikai szempontból jelentős, de megmagyarázhatatlan fizikális tünetek tucatjaival fordulnak orvoshoz. Ide tartozik a szomatizációs zavar, a nem differenciált szomatoform zavar, a hipochondriázis, a konverziós zavar, a szomatoform fájdalomzavar, a testdiszmorfiás zavar és a közelebbről meg nem határozott szomatoform zavar. E kórképek gyakran nagy emocionális terheket rónak a betegre, és nehéz feladat elé állítják a családorvost.
  Az alapellátásban az 50%-ot is elérheti azoknak a betegeknek az aránya, akiknek a fizikai tünetei nem magyarázhatók szervi eltérésekkel. Az ilyen betegek egy részének tünetei kielégítik a szomatoform zavarok kritériumait. Bár többségük egyetlen szomatoform kórkép szigorú pszichiátriai diagnosztikai ismérveinek sem felel meg, állapotuk a szomatikus zavarok küszöb alatti manifesztációjaként, „szomatikus irányultságként” (somatic preoccupation)  jellemezhető, ami a tényleges szomatoform zavarokhoz hasonlóan komoly terhet ró a betegre, és ezért beavatkozást igényel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Oliver Oyama, PhD, MHS, PA-C, Catherine Paltoo, MD, MS, Julian Greengold, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.