Kardiológia

Szöveti átépülés pitvarfibrillációban, a kardioverzió klinikai javallatai

Ha a frekvenciakontroll mellett fennmaradnak a tünetek, meg kell kísérelni a szinuszritmus helyreállítását elektromos vagy gyógyszeres kardioverzióval. Az elektromos kardioverzió igen hatékony módszer, de szedációt igényel; a gyógyszeres kardioverzió feltétele a beteg hemodinamikai stabilitása és a rövid ideje fennálló AF. Az I. csoportbeli antiaritmiás szerek előnye a gyors hatás, az amiodaron viszont szívelégtelenségben vagy jelentős strukturális szívbetegségben is adható. A vernakalant új gyógyszer a hemodinamikailag stabil, strukturális szívbetegségben szenvedő betegek gyors kardioverziójára.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
J. R. Ehrlich
a szerző cikkei

A. Götte
a szerző cikkei

Dr. Clemens Marcell, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.