hirdetés

Terhességi cukorbetegség mellett gyakoribb az alvási apnoe

A terhességi cukorbetegséggel diagnosztizált nők körében csaknem hétszeresére emelkedik az obstruktív alvási apnoe kockázata, a nem terhes nőkkel összehasonlítva – számolt be a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) legfrissebb száma.

hirdetés

A terhességi cukorbetegség tipikusan a második trimeszterben jelentkezik; az Egyesült Államokban minden 100 várandós közül 4−8 esetben derül fény gesztációs diabéteszre. Egy most nyilvánosságra hozott vizsgálatban összefüggést találtak a terhességi cukorbetegség és az alvási apnoe között – utóbbi esetében alvás közben rövid légzéskimaradások jelentkeznek. Amennyiben az alvás apnoét nem kezelik, úgy stroke-ra, kardiovaszkuláris betegségekre és szívinfarktusra hajlamosíthat.

„A várandósoknál nem számít ritkaságnak, hogy alvászavarokat tapasztalnak, de az alvási apnoe jóval nagyobb eséllyel jelentkezik azoknál a nőknél, akiknél terhességi cukorbetegség áll fenn – mondja dr. Sirimon Reutrakul, a chicagói Rush University Medical Center kutatásvezetője. – A vizsgálat terhességi cukorbetegségben szenvedő résztvevőinek csaknem 75 százalékánál alvási apnoe is fennállt.”

Obszervációs esetkontroll-vizsgálatokban a kutatók 45 nőt figyeltek meg alvási apnoe és más alvászavarok irányában. Ebből 15 olyan várandós volt, aki terhességi cukorbetegségben szenvedett, 15 várandósnál nem állt fenn cukorbetegség és 15 nő sem terhes, sem diabéteszes nem volt. Szoros összefüggést figyeltek meg az obstruktív alvási apnoe és a terhességi cukorbetegség között, különösen a túlsúlyos és elhízott nők csoportjában. A gesztációs diabéteszben nem szenvedő várandósok alvási ideje hosszabb volt, és kevesebb ébredésről számoltak be, mint a terhességi cukorbetegségben szenvedő nők. Egy korábbi kutatás szerint alvászavarok, gyakori ébredések, illetve a mély alvásban töltött rövidebb időszakok – melyek mind az alvási apnoe tünetei közé tartoznak – fokozzák a diabétesz kialakulásának kockázatát.

„A mostani megfigyelések alapján fontos, hogy a terhességi cukorbetegségben szenvedő várandósoknál kivizsgálás történjen obstruktív alvási apnoe irányában is, különösen azokban az esetekben, amikor egyéb kockázati tényezők (pl. magas vérnyomás, elhízás) is kimutathatók. Ez fordítva is igaz: igazolt alvási apnoe eseteiben a nőket szorosan nyomon kell követni a terhesség alatt a gesztációs diabétesz korai jeleinek felismerésére” – hangsúlyozza dr. Reutrakul.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.