hirdetés

Thyreoidectomia Hashimoto betegségben

Egy új vizsgálat szerint a pajzsmirigy teljes eltávolítása segíthet a Hashimoto betegségben szenvedők - megfelelő hormonpótlás ellenére is fennálló-  tüneteinek enyhítésében.

hirdetés

A T-sejtek által mediált, ismeretlen okból fennálló Hashimoto-kór emelkedett anti-TPO antitestekkel és proinflammatorikus citokinekkel jár, végül hypothyreosisra vezet. A betegek egy része levothyroxin kezelésre lényegesen javul, másik része az euthyreoid állapot ellenére tovább szenved a tünetektől.

Dr. Ivar Guldvog (Telemark Hospital Trust, Skien, Norvégia) és munkatársai abból a feltételezésből indultak ki, hogy a tartós tünetek (a súlyos fáradékonyság, a gyenge minőségű alvás, az izom- és ízületi érzékenység, a száj-  ill. szemszárazság) a Hashimoto thyreoiditisben fennálló autoimmunitás miatt jelennek meg, ezért a levothyroxin-nal végzett hormonpótlással csak részben szüntethetők meg – még egy euthyreoid állapot elérése ellenére is. Viszont az antigénként működő szövetek teljes kiirtásával, a totál thyreoidectomiával feltehetően enyhíthetők a tünetek, normalizálódnak a szérum anti-thyroid peroxidáz (anti-TPO) antitest értékek, csökken a gyulladás. A kutatók az Annals of Internal Medicine c. lapban online megjelent vizsgálatukba bevont 147 Hashimotó-korban szenvedő beteget randomizáltak 2 csoportra, és a teljes thyreoidectomia eredményeit hasonlították össze az egyedüli gyógyszeres kezelés eredményeivel (NCT02319538)A 18-79 éveses betegek anti-TPO antitest szintje a levothyroxin kezelés ellenére is  1000 IU/ml-nél magasabb volt. 73 betegnél teljes pajzsmirigy eltávolítást végeztek, 74 betegnél tovább adták a hormont. Néhány (<10%) beteg kombinált levothyroxin (T4) és liothyronin (T3) kezelést kapott mindkét csoportban. Minden beteg euthyreoid státuszban volt.

Elsődleges cél az általános egészségi állapot javítása volt: a Short Form-36 Health Survey (SF-36) segítségével a műtéti csoportban az SF-36 értéke 38 pontról 64 pontra javult, míg a kontroll (továbbra is csak hormonkezelésben részesülő) csoportban 38 pontról 35 pontra süllyedt. A különbség 6 hónap elteltével is statisztikailag szignifikáns maradt. 18 hónap után a műtéti csoportban lényegesen csökkent a fáradtság értéke, míg a gyógyszeres csoportban változatlan maradt: előbbi csoportban a krónikus fáradtság 82%-ról 35%-ra, utóbbi csoportban 84%-ról csak 74%-ra csökkent. 18 hónap után a szérum anti-TPO antitest titer a műtétes csoportban csaknem minden betegnél normalizálódott, míg a kontroll csoportban csak kissé csökkent: előbbieknél 2232 IU/ml-ről 152 IU/ml-re, utóbbiaknál 2052 IU/ml-ről csak 1300 IU/ml-re változott.

A műtétes csoportban 4,1%-ban (3/73) fertőzés lépett fel, egy esetben trachea-sérülés, két esetben seb következtében. Hosszasan fennálló hypocalcemia 4,1%-ban (3/73) jelentkezett, míg 5,5%-ban (4/73) egyoldali rekurrens bénulás alakult ki, melyek 12 hónap után minden esetben javultak. Nagy vérzést egyetlen esetben sem írtak le.

Ez az első randomizált, kontrollált vizsgálat, melyben kimutatták, hogy a szövetileg igazolt Hashimoto-betegségben a pajzsmirigy teljes eltávolítása az életminőség javulásával és a fáradtság megszűnésével jár, miközben normalizálódik a szérum anti-TPO antitest szintje is. A tanulmány szerzői szerint "a Hashimoto-kór egy sebészeti betegség, és így is kell kezelni.”

Dr. Rhoda Cobin (Mount Sinai, New York) kommentárjában kiemeli, nem bizonyított, hogy a betegség tüneteit a pajzsmirigy-specifikus autoimmunitás okozza, és azt sem tartja egyértelműnek, hogy az auto-antitestek csökkenése és a tünetek enyhülése között ok-okozati kapcsolat lenne. A műtéti eljárásnak hátrányainak (fertőzés, idegsérülés) ismeretében szerinte kérdéses, hogy a műtét euthyreoid állapotban megéri-e a kockázatot?

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Annals of Internal Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.