hirdetés

Thyroidectomia és diabetes kockázat

Egy új vizsgálat kimutatta, hogy a pajzsmirigyrák miatt thyroidectomia a beteg életkorától és a műtét után alacsony, illetve magas dózisban adott levothyroxintól függetlenül 40%-kal növeli a 2-es típusú diabetes kialakulásának kockázatát.

hirdetés

A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism-ban megjelent Dr. Hye Jin Yoo (Korea University College of Medicine, Szöul) 36.377, 2004 és 2013 között thyreoidectomián átesett pajzsmirigyrákos koreai beteg adatait elemezték. A betegeket 1: 1 arányban normál kontroll személyekhez hasonlították. Átlagos életkoruk 46,6 év volt, 30%-uk volt a férfi, BMI-jük mediánértéke 23,8 kg/m² volt. A medián 6,6 év követés után szignifikánsan eltért a 2-es diabetes kockázata: az életkor, nem, BMI, dohányzás, alkohol, szisztolés vérnyomás, éhezési vércukor értékekkel való igazítás után az operáltaknál 47,5%-ban (10.812 fő), a kontrolloknál 36,9%-ban (9414 fő) alakult ki diabetes (HR: 1,43, P<0,001). Lényeges különbség volt a diabetes kockázatában a különböző műtétek után: teljes thyroidectomia után 83,2%, egyoldali lobectomia után 16,8% volt a kockázat (HR: 1,06, P<0,001). A diabetes-kockázat továbbá a kontrollokhoz képest azoknál volt a legmagasabb, akik a levothyroxint a legalacsonyabb és a legmagasabb dózisban kapták: HR 1,50 és HR 1,39, mindkettő P<0,001.

A betegeknél alkalmazott levothyroxin kezelést z alkalmazott dózisok szerint 4 tartományba sorolták: a legalacsonyabb levothyroxin adagolás mellett (

Az abnormális pajzsmirigyműködés, a hipo- vagy hiperfunkció, és a rák miatti teljes pajzsmirigyműtét utáni állapot levothyroxin kiegészítéssel potenciálisan árt a vércukor-szabályozásnak. A hipothyroidizmushoz társuló diabetes oka feltehetően az, hogy az inzulin nem képes elősegíteni, támogatni az izmok és a zsírszövet glukózfelhasználását. Ugyanakkor a pajzsmirigyhormon kiegészítés normalizálja az inzulinérzékenységet. A hiperthyroidizmusban szenvedőknél gyakori a glukózintolerancia (leginkább a máj glukóz-termelésének következtében) és a pajzsmirigyhormon-szintek normalizálása methimazollal rendezi a glukóz- és zsíranyagcsere eltéréseket.

Dr. Anupam Kotwal (University of Nebraska Medical Center in Omaha) kommentárjában a tanulmány további korlátjaként említette, hogy a kontroll csoport nem hipothyreotikus volt, „így nem igazolható, hogy a bármilyen okból kialakult hipothyreoidizmus okozza-e a diabetes magasabb kockázatát, vagy az csak a pajzsmirigyrák miatt elvégzett pajzsmirigyműtét után keletkezik?” Hasznos lenne egy olyan kontroll-csoport kialakítása, melyben autoimmun primér hipothyreotikus betegek lennének, és a diabetes kialakulását hasonlóan hosszú megfigyelési idő során értékelnénk. A TSH szuppresszió mértékének mérésével, autoimmun hipothyreoid kontrollcsoporttal jobban megértenénk a kockázatot.

Forrás: 

Melville NA. Cancer-related thyroidectomy linked to increased diabetes risk. Medscape Medical News. December 03, 2021.

Roh E, Noh E, Hwang SY, et al. Increased risk of type 2 diabetes in patients with thyroid cancer after thyroidectomy: a nationwide cohort study. JCEM dgab 776, 28 October 2021. https://doi.org/10.1210/clinem/dgab776

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.