hirdetés

Trans-auricularis nervus vagus stimuláció Parkinson kórban

A nervus vagus trans-auricularis stimulációja (ta-VNS) könnyen kivihető, jól tolerált eljárás, ami a motoros funkciók jelentős javulását eredményezheti Parkinson kórban.

hirdetés

A gyermekcipőben járó non-invazív agyi stimulációban a legújabb kutatások fényében jelentős potenciál rejlikA ta-VNS rendkívül intelligens terápiás megközelítés, amennyiben a gyógyszeres terápiát a beteg rosszul viseli, illetve invazív megoldások nem jönnek szóba.

A javulás mértéke

A nervus vagus az autonom idegrendszer fontos része. Az ideg kisebb auricularis ága a főtörzshöz csatlakozva részt vesz fontos információk továbbításában, többek között a Parkinson kórban szerepet játszó agyi struktúrákhoz is, mint például a locus coeruleus, a substantia nigra, a hippocampus, a thalamus, és a prefrontalis cortex.

Korábbi állatkísérletekben sikerült a motoros funkciók javulását bizonyítani, amit a megemelkedett dopamin és noradrenalin felszabadulással magyaráztak. Ezen felül a Parkinson kórban fontos agyi struktúrákban csökkent a sejthalál, valamint az oxidatív stressz és a neuroinflammatio is.

A fenti eredményeket követően rohamosan nőtt az érdeklődés a terápia gyakorlati alkalmazása iránt, főleg mivel a nervus vagust non-invazívan, a külső fülnél is lehet stimulálni.

A jelen kutatásban harminc, 40-79 éves kor közötti enyhe vagy középsúlyos, Parkinson kórban szenvedő, kaukázusi beteg vett részt. Számszerűsítve Hoehn Jahr stádiumuk 2-3, Montreal Cognitive Assessment pontszámuk pedig legalább 24.A betegek mindegyike tízszer egy óra, valódi vagy színlelt stimulációban részesült a vizsgálat lefolyásának két hetében.A külső fülhöz csatlakozó elektródákon keresztül a leadott áram erősségét individualizálták, úgy, hogy a személyes szenzoros ingerküszöböt enyhén meghaladja.

A betegek a kezelés nyomán a fizioterápiában izomstimulációra használt transcutan elektromos ingerléshez hasonlítható ‘csiklandós’ érzést tapasztaltak. A kontroll csoportban ugyanezt az érzést jelezték, tehát nem tudták megmondani, hogy valójában nem részesültek aktív stimulációban.A kezelést minden résztvevő jól tolerálta, fájdalmat nem jeleztek, kellemetlennek nem érezték, valamint a nervus vagus autonom funkciójából eredő paraszimpatikus hatás sem okozott negatív eltérést a kontrollált fiziológiai paraméterekben (pulzus, vérnyomás).A Parkinson kór tünetei legalább három ponttal javultak a Unified Parkinson’s Disease Rating System III skáláján 8 aktív csoportba, valamint 4 kontroll csoportba sorolt betegnél. A javulás leginkább a tremorban és a bradykinaesiaban jelentkezett.

Kiemelkedő eredmény

Érdekes módon statisztikailag szignifikáns különbség adódott a két csoport között a szemantikai, valamint a fonemikus folyékonyság terén. Az előbbi vizsgálata során a betegnek adott idő alatt adott kategóriába tartozó fogalmakat kell megneveznie, az utóbbiban hasonló körülmények között meghatározott kezdőbetűjű szavakat kell mondania.Meglepő, hogy ezen a területen a stimulált csoport a kontroll csoportnál rosszabb eredményt ért el.

Ez a jelenség a stimuláció prefrontális kéregre terjedésével lehet magyarázható, amely régió ezen funkciókért is felelős. Tehát a motorikus javulás a kognitív hanyatlással együtt járhat az ideg túl ingerlésének esetén.

Fontos észben tartani, hogy a vizsgálat kis esetszámot foglal magába. Lehetséges, hogy több betegen vizsgálva nem tapasztalnánk szignifikáns különbséget a kognitív képességekben. Fontos továbbá, hogy ezen különbségek csak ideiglenesek voltak, illetve csak specifikus próbákkal váltak kimutathatóvá, a vizsgálati alanyok maguktól nem vették őket észre.

Mindent összegezve ez a meglepő eredmény rávilágít milyen fontos, hogy a jövőben alaposabban megismerjük az optimális stimulushoz szükséges időt és áramerősséget.A jövőben otthoni eszközök használatával lehetőség nyílik a hosszabb, 6 hónapos ingerlés eredményeinek vizsgálatára is. A vagus ingerlés egyéb kórképekben, például epilepsziában és depresszióban is több ideig tarthat mire a kívánt eredményt eléri.

A hatásmechanizmus megismerésének kedvéért a stimulációt funkcionális MRI készülékben is el végzik, amivel a feltételezések helyett az ingerlés pontos anatómiájáról nyerhetünk információt.

A fent említetteken kívül semmilyen kognitív eltérés nem mutatkozott a két csoport között az elvégzett teszteken és a szubjektív megélésben sem, mint például fáradtság, mentális blokkolás, illetve alvásminőség.

A stimulációs terápia ideális lehet idős páciensek esetében, ahol a gyógyszerinterakciók megnehezítik az orális kezelést. Főleg, ha a betegek neuropszichiátriai kórképekben is szenvednek (e.g. depresszió, szorongás). Ebben a helyzetben a per os terápiát különösen rosszul tolerálhatják, valamint az invazív megoldások (pl.: mély agyi stimuláció - DBS) relatív kontraindikációja is fennáll.

Amennyiben a jövőbeli vizsgálatok megerősítik a ta-VNS terápiás hasznát, ‘széles körű megoldást nyújthat az invazív vagy gyógyszeres kezelésre nem alkalmas betegeknek’.

A beavatkozásnak jelentős mellékhatásai lehetnek, mint a fent említett kognitív funkciók csökkenése, amiket a jövőbeli kutatásoknak fontos részleteiben kivizsgálni.

 

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/979859

International Congress of Parkinson's Disease and Movement Disorders (MDS) 2022: Abstract 727. Presented September 16, 2022.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.