hirdetés

Trombolízis akut ischaemiás stroke-ban

Valóban rosszabb-e az ügyeleti időben kezelt betegek kimenetele?

A szöveti plazminogén-aktivátorral végzett intravénás (iv.) trombolízis javítja az ischaemiás stroke kimenetelét, amennyiben a kezelésre a tünetek jelentkezését követő 4,5 órán belül sor kerül. A terápiás haszon az idő előrehaladtával csökken, de 4,5 órán belül szignifikáns marad. Minden egyes kiváló klinikai kimenetel eléréséhez éppen ezért 90 percen belüli trombolízis esetén átlagosan 3,5 beteg kezelése szükséges, mely 3 órán belüli terápia esetén 7-re, 4,5 órán belüli kezelés esetén 14-re emelkedik. Ennek fényében különösen fontos, hogy több síkon is történjenek erőfeszítések a kórházba érkezés és a trombolízis közötti idő csökkentésére. 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.