hirdetés

Tüdőfunkciós vizsgálatok

A legalapvetőbb légzésfunkciós vizsgálattal, a spirometriával sok idült légúti betegség már tünetmentes szakaszban felismerhető. A kórlefolyás követését és a kezelés eredmé­nyének megítélését is segíti a légzésfunkciós értékek időszakosan ismételt mérése.

hirdetés

Mindent bele„Mindent bele!” Az erőltetett kilégzéssel a spiro méterbe fújt levegő mennyisége megadja a tüdő vitálkapacitását

Légzésfunkciós vizsgálatot általában akkor ír elő az orvos, ha a panaszok és tünetek asztmára, krónikus obstruktív tüdőbetegségre (pl. idült hörghurut, tüdőtágulás) vagy a tüdő hegesedésére (fibrózis) utalnak. A mintegy fél órát igénylő spirometria sok hasznos adatot szolgáltat a tüdőtérfogatokról és azok változásairól lassú, nyugodt be- és ki­légzés (statikus spirometria), illetve erőltetett légzés során (dinamikus spirometria). A tüdőgondozókon kívül egyes háziorvosi rendelőkben is ren­delkezésre álló spirométer a be- és ki­lélegzett levegő mennyiségét és a lég­mozgás sebességét rögzíti.

Az egyéb légzésfunkciós vizsgálati módszerek közül a hordozható csúcsáramlásmérővel végzett mérés pontat­lanabb, kezdeti tájékozódásra alkalmas. A teljestest-pletizmográfia viszont több­féle adatot mér, mint a spirometria, pl. megadja a légúti ellenállás értékét.

A spirometria kivitelezése

A beteg leül, és az orrát csipesszel be­fogják, hogy csak a száján át lélegezhes­sen. Mély belégzés után teljes erőből ki kell fújnia a levegőt a műszerhez csat­lakozó, egyszer használatos fúvóká­ba, száját a fúvókára szorítva, hogy egy csepp levegő se menjen mellé. Az eről­tetett kilégzést legalább háromszor meg kell ismételnie, és ha a három mérés hasonló eredményt ad, a legjobb mérési adatot fogadják el végeredménynek.

A mérésből meghatározott legfon­tosabb mennyiségek: (1) az erőltetett vitálkapacitás (angol eredetű rövidíté­se: FVC), vagyis az a levegőmennyiség, amit a beteg maximális kilégzéssel ki tud préselni a tüdejéből; és (2) az első másodpercben mért erőltetett kilégzési térfogat (rövidítése: FEV1). Az egész­séges felnőttek vitálkapacitása 3 és 5 liter között van, függően a testmagas­ságtól, a testsúlytól és a nemtől (a nőké kisebb), s a korral lassan – évente kb. 30 ml-rel – csökken. A FEV1 a gyors kilégzés képességének mértéke. Ha ez az érték kóros, sok esetben hörgtágító gyógyszer belélegeztetése után is elvégzik a méréseket.

Mit mutatnak az eredmények?

A légzésfunkciós értékeket befo­lyásoló betegségeket két fő csoport­ba soroljuk. Az ún. restriktív légzés­zavarokra a tüdő légzőfelületének, tágulékonyságának csökkenése jel­lemző, ezt okozhatja pl. a tüdő gyul­ladása, kötőszövetes átalakulása, tbc, mellhártyabetegség, daganat. Az ún. obstruktív – a légutak átjárhatóságá­nak csökkenésével járó – légzészava­rok fő okai az asztma, az idült hörg­hurut és az örökletes mukoviszcidózis, más néven cisztás fibrózis.

A restriktív és az obstruktív légzés­zavarok tünetei többnyire hasonlók, mindkét esetben fulladás, nehézlégzés lehet a fő tünet. Ha a spirometria csökkent vitálkapacitást mutat, de a FEV1/FVC hányados normális vagy kissé emelkedett, az restriktív légzés­zavart jelent. Obstruktív légzészava­rokban a FEV1/FVC hányados csök­ken, a csökkenés mértéke jelzi a légúti szűkület súlyosságát. Az asztmát az idült hörghuruttól a belélegeztetett hörgtágító gyógyszer hatása alapján lehet elkülöníteni: ha a hörgtágító ha­tására a FEV1 legalább 12%-kal és leg­alább 200 ml-rel javul, akkor gondolni kell az asztma lehetőségére.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.