hirdetés

Tüdőgyógyászat – bevezetés

Három, a tüdőgyógyászat témaköréhez kapcsolódó dolgozat közül az elsőben hazai szerző a legújabb irodalmi adatok alapján foglalja össze a krónikus obstruktív tüdőbetegség patogenezisét.

Az asthma bronchiale és a COPD patogenezisükben és klinikai jellegzetességeikben eltérő kórképek, annak ellenére, hogy a két betegség több hasonló tulajdonsággal rendelkezik, és előrehaladt stádiumban szinte elkülöníthetetlenek. Az asztmás betegek általában reverzibilis kórképe megfelelő együttműködés mellett tünet- és panaszmentessé tehető (a betegség kontrollált). A COPD-s betegek kezelésében szerényebb, de egyáltalán nem lebecsülendő célokat tűzünk ki, így pl. az életminőség javítását, a terhelhetőség fokozását vagy a kiújulások számának csökkentését.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Strausz János
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.