hirdetés

Túlélés daganatos betegség után

A daganatot túléltek számos komplikációval szembesülnek, ezek közül most a mentális zavarokkal és a szexuális vágy csökkenésével foglalkozó közleményeket ismertetjük.

hirdetés

Serdülők és fiatal felnőttek mentális zavarai

A daganatos betegséget túlélő serdülő és fiatal felnőtt betegek a mentális zavarok és tünetek kockázatának vannak kitéve. A cikk szerzői a mentális egészség felügyeletével (ellenőrzésével) foglalkozó csaknem 80 klinikai vizsgálat szisztematikus felülvizsgálatát végezték el a „Late Effects of Childhood Cancer Guideline Harmonization Group” ajánlásai szerint, megállapították, hogy A daganatos betegséget túlélő serdülő és fiatal felnőtt betegek körében magasabb a mentális zavarok és tünetek kockázata, és a kevés károsodással járó mentális zavarok követése sok haszonnal jár. Ezekre az adatokra alapozva az serdülő és fiatal felnőtt daganatos túlélők számára egy életen át tartó felügyelet (ellenőrzés) javasolt, minden háziorvosi vizit alkalmával tanácsos a mentális zavarok és tünetek (közöttük a depresszió és a hangulati zavarok, a pszichológiai és a rákkal összefüggő distressz, a poszttraumás stressz-zavar és annak tünetei, az öngyilkossági elképzelések) felmérése.

Csökkent szexuális vágy

A szexuális működési zavar – benne a csökkent nemi vágy – a daganatot túlélő nőbetegeknél gyakran jelentkezik, de alig vannak olyan klinikai vizsgálatok, amelyekben a gyógyszeres kezelések lehetőségeit értékelnék. Nagyjából 200, emlőrákot és nőgyógyászati rákot túlélt nőbeteg csökkent nemi vágya esetén végzett randomizált vizsgálatban bupropriont adtak a betegeknek napi 150 mg-os, vagy napi 300 mg-os adagban 10 héten keresztül, de nem javult a nemi vágy a placebót kapókhoz képest. A szerzők szerint a rákot túlélt nőbetegeknél először a zavart kiváltó fizikai okot kell kezelni, és a tünetek folyamatos fennállása esetén mentális terápiás/szexuál-terápiás szakemberhez kell fordulni.

Forrás:

Marchak JG, Christen S, Mulder RL, et al. Recommendations for the surveillance ofmental health problems in childhood, adolescent, and young adult cancer survivors: areport from the International Late Effects of Childhood Cancer Guideline HarmonizationGroup. Lancet Oncol 2022; 23:e184.

Barton DL, Pugh SL, Ganz PA, et al. Randomized Controlled Phase II Evaluation of TwoDose Levels of Bupropion Versus Placebo for Sexual Desire in Female Cancer Survivors:NRG-CC004. J Clin Oncol 2022; 40:324.

 

nem találtam kapcsolódót

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.