hirdetés

Új, ígéretes gyógyszer ekzemában

Fázis 2-es vizsgálatban a nemolizumab jelentősen csökkentette az ekzemás tüneteket és esztétikai javulást is hozott.

hirdetés

A nemolizumab egy monoklonális antitest, amely szubkután injekció formájában lesz elérhető. A fázis 2 vizsgálat során szignifikáns mértékben csökkentette az ekzemás tüneteket, csökkent a viszketés és javul a betegség stádiuma.

Doris Day, a new yorki Lenox Hill kórház bőrgyógyásza szerint „az ekzema kezelése eddig elég kiábrándító volt. A szerek nem elég hatékonyak, sok a mellékhatásuk. A betegek együttműködésével is sok a gond, mert a készítményeket napjában többször, nagy testfelületen kell alkalmazni. Ráadásul a betegség krónikus, a kezelést nem lehet hirtelen abbahagyni. A cél az lenne, hogy találjunk egy szert, ami nem szteroid természetű, egyszerű szedni, látványosak vele az eredmények és kevés mellékhatása van.”

Az ekzema a legtöbbször száraz, viszkető bőrrel jár. Viszkető kiütések jelentkezhetnek az arcon, a könyék-és térdhajlatban, a kezeken és a lábakon, és ezek a kiütések vakarás hatására romlanak: még jobban kivörösödnek, még jobban viszketnek és váladékoznak. A gyakori tévhittel ellentétben ugyanakkor az ekzema nem fertőző. Oka, etiológiája ismeretlen, valószínűleg -mint a legtöbb betegséget- környezeti és genetikai hatások együttesen hozzák létre együttesen. A krónikus betegség az idő múlásával spontán javulhat vagy romolhat.

A vizsgálat eredményeit először március 2-án közölték le a New England Journal of Medicine-ben.  A multicentrikus vizsgálatot a nemolizumab japán gyártó és forgalmazó cége szervezte. Thomas Ruzicka, müncheni bőrgyógyász 264 beteget válogatott be a 12 hetes vizsgálatba. A betegek egyik fele véletlenszerűen placebo-t, másik fele nemolizumabot kapott szubkután injekció formájában. A gyógyszeres karon a betegek bőrtünetei hétről hétre javultak. A vizsgálatot végül 216-an fejezték be és azok gyógyultak a legnagyobb mértékben, akik a nemolizumabot szubmaximális dózisban kapták. A kellemetlen, viszkető bőrterületek a kezelt betegekben 60%-ban csökkentek, placebót kapottaknál csak 20%-ban, az ekzema kiterjedésének mértéke pedig a kezelt betegek 42%-ánál csökkent, míg a placebót kapóknál ez csak 27%-uknál volt tetten érhető. A gyógyszeres csoportban az ekzema által érintett bőrterület mértéke mintegy 20%-kal kisebbedett meg, placebo esetén ez az arány 16% alatt van.

Robert Skrokov, New York-i bőrgyógyász, a vizsgálat egyik résztvevője szerint „A gyógyszer mellett tapasztalható előnyök egyértelműek.  Remélhetően a 3.fázisú vizsgálat során a gyógyszer biztonságossága és hatékonysága is megfelelőnek bizonyul. A psoriasisos betegek életét a biológiai terápia drámaian, nagyságrendekkel jobbá teheti, és remélhetően így lesz ez az ekzámás betegek esetén is, akik a nem reagáltak a lokális kezelésre vagy a fényterápiára, majd a számos szisztémás mellékhatással járó az immunszuppresszív kezelésekre.”

A vizsgálatban a betegek 17%-ánál alakult ki valamilyen mellékhatás. Ezek főleg felső-alsó légúti fertőzések, a lábfej és a boka dagadása és az ekzemás tünetek romlása voltak. Ilyen esetekben a szert azonnal leállították.

 

Forrás: MedlinePlus

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.