hirdetés

Új biomarker a cukorbetegség korai diagnosztikájában?

A most azonosított biomarkerek alkalmasak lehetnek a 2-es típusú cukorbetegség felismerésére, akár 9 évvel a klinikai diagnózis felállítása előtt.

hirdetés

A 2-es típusú diabetes mellitus (T2DM) A 2-es típusú cukorbetegség jelenlegi eszközeinkkel jól kézben tartható, ám nem megelőzhető és nem véglegesen gyógyítható kórkép. A betegség elleni küzdelem eredményeként egy új páneurópai projekt indult IMIDIA néven, a SIB (Swiss Institute of Bioinformatics) részvételével). A SIB a betegadatok hatalmas regisztere alapján olyan biomarkereket kutat, melyek már igen korai szakaszban alkalmasak a betegség kimutatására. A kutatás legfontosabb eredményeként olyan molekulákat azonosítottak, melyek akár már 9 évvel a T2DM klinikai diagnózisának felállítása előtt jelzik a betegséget.

A T2DM kezelésére számos módszer létezik, ugyanakkor azonban nincsenek megfelelő eszközeink a betegség prevenciójára, illetve végleges gyógyulás elérésére. Ennek fényében újabb és újabb kutatások indulnak, melyek célja: a betegség hátterében meghúzódó molekuláris funkciózavarok pontos feltárása, és olyan keringő biomarkerek azonosítása, melyek előre jelezhetik az adott személy T2DM iránti hajlamát.

E témában az első vizsgálatot Mark Ibberson vezette, és eredményeik a Molecular Metabolism című lapban láttak napvilágot. A vizsgálat eredménye a T2DM-ben kulcsszerepet játszó gén felkutatása volt. A transzkriptom és a fenotípus alapján egérkísérletekben úgy tűnik, hogy az Elovl2 működése összefüggésben áll az inzulinszekrécióval. E megállapítás humán hasnyálmirigyből nyert béta-sejtvonalakon is megerősítést nyert.

Egy párhuzamos, Bernard Thorens és Leonore Wigger által vezetett vizsgálat eredményeit a Cells Reports című lap hozta nyilvánosságra. Ebben a kutatók több olyan lipidet is azonosítottak, melyek potenciális biomarkerként merülnek fel a T2DM korai diagnosztikájában. A lipidek számos osztályára kiterjedő előzetes lipidomikai vizsgálatot ez esetben is két humán kohorsz célzott analízise követte. Azt találták, hogy egy specifikus lipidtípus, az úgynevezett dihidroceramidok vérszintje következetesen emelkedett a vizsgálati résztvevők azon csoportjában, amelynek tagjainál később cukorbetegség klinikai diagnózisát állítják fel. A lipid biomarkerek akár már 9 évvel a klinikai diagnózis előtt jelezhetik a betegséget.

„Mind ez idáig a cukorbetegséggel kapcsolatos kutatások vagy állat- (egér) kísérletes, vagy humán vonalon haladtak, de eddig még nem volt példa a kettő ilyen erőkkel és ilyen átfogó módon történő ötvözésére” – hangsúlyozza Ioannis Xenarios, a SIB Vital-IT Group vezető szakembere.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.