hirdetés

Új brit myositis szakmai irányelvek

A Brit Reumatológiai Társaság (British Society for Rheumatology) munkacsoportja kidolgozta az első, bizonyítékokon alapuló iránymutatást myositises páciensek kezelésére.

hirdetés

A felnőtt és gyermekgyógyászati ellátás egységesítését célzó iránymutatás tartalmazza például azt is, hogy minden diagnosztizált betegnél ellenőrizni kell a myositis specifikus antitestek szintjét, és értékelni kell általános közérzetüket. Javasolja, hogy minden idiopathiás inflammatorikus myopathiában (IIM) szenvedő betegnél ellenőrizzük, van-e nyelési nehézsége. Kiemelik a testmozgás és a betegek mentális jóllétének fontosságát is.

Az ajánlások a kezelés kezdetén a vázizomgyulladás csökkentése érdekében nagy dózisú glükokortikoidokat javasolnak és konkrét útmutatás adnak a felnőttek és a gyermekek esetében alkalmazandó különböző dózisokra vonatkozóan. A hagyományos szintetikus betegségmódosító antirheumatikus gyógyszerek (csDMARD) alkalmazására vonatkozóan is konkrét iránymutatás mind a gyermekek, mind a felnőttek számára és arra is javaslatot találunk,   hogy mit adjunk, ha a betegség refrakter - a legerősebb bizonyítékok az intravénás immunglobulin (IVIG) vagy a ciklofoszfamid, esetleg a rituximab és az abatacept alkalmazását támogatják. A JAK inhibitorok alkalmazása viszont az eredményekre vonatkozó bizonyítékok hiányában nem került bele az iránymutatásba.

Az iránymutatás elismeri és kijelenti, hogy a gyermekkori IIM különbözik a betegség felnőttkori formájától, és előírja, hogy a gyermekeket gyermekgyógyász szakorvosok kezeljék.

A dysphagia rutinszerű vizsgálatát minden betegnél el kellene végezni, mégpedig logopédus vagy gasztroenterológus bevonásával – és  aktív betegség illetve más kezeléseknek ellenálló dysphagia esetén érdemes fontolóra venni az IVIG alkalmazását.

Ajánlások vannak továbbá a felnőtt betegek intersticiális tüdőbetegségre való szűrésére, a csonttörések kockázatának figyelembevételére, valamint a felnőtt betegek rákszűrésére, ha a betegeknél olyan speciális kockázati tényezők vannak, mint a magasabb életkor a diagnózis felállításakor, a férfi nem, a dysphagia és a betegség gyors megjelenése.

Körülbelül minden negyedik myositisben szenvedő betegnél daganatos megbetegedés alakul ki a myositis kialakulását megelőző vagy követő 3 éven belül. Mivel ez az általános populációhoz képest rendkívül magas kockázatot jelent, és nagy aggodalomra ad okot, ezért külön iránymutatásokat dolgoztak ki a rákszűrésre vonatkozóan az újonnan IIM-mel diagnosztizált betegeknél. Ezek kiterjednek a rák kockázati tényezőinek azonosítására a myositisben szenvedőknél, valamint a betegek alacsony, közepes és magas kockázati kategóriákba történő besorolására. Az ajánlások kitérnek arra is, hogy mi minősül alap- és fokozott szűrésnek, és milyen gyakran kell valakit szűrni.

A szerzők ajánlásokat tesznek továbbá a képalkotó eljárások, például a PET- és CT-vizsgálatok, valamint a felső és alsó gasztrointesztinális endoszkópia és az orr-endoszkópia használatára vonatkozóan is.

A cél az volt, hogy olyan bizonyítékokon alapuló ajánlásokat dolgozzanak ki, amelyek egyszerre pragmatikusak és gyakorlatiasak. Az iránymutatással kapcsolatban törekedtek arra, hogy olyan ajánlásokat alkossanak, amelyek a különböző országokban és egészségügyi rendszerekben is jól alkalmazhatók legyenek.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/973968?src=#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.