hirdetés

Új jövőbeni szer a malignus vérképzőszervi betegségek kezelésében?

Egy még fejlesztés alatt álló új szer, az izocitrát dehidrogenáz enzim 2-es típusának inhibitora az előrehaladott stádiumú és a más kezelési módokra refrakter malignus vérképzőszervi betegségek hatásos gyógyszere lehet.

hirdetés

Az American Association for Cancer Research 2014. évi kongresszusán bemutatott I. fázisú vizsgálati eredmények szerint az AG-221 név alatt fejlesztett új gyógyszermolekula hatásosnak bizonyul a 2-es típusú izocitrát-dehidrogenáz (IDH) enzim mutáns formájának expressziójával járó malignus vérképzőszervi betegségek – köztük is elsősorban az akut myeloid leukaemia (AML) – terápiájában. Az I. fázisú vizsgálatban az értékelhető 7 beteg közül hatnál objektív terápiás választ mutattak ki. Ötüknél teljes remissziót észleltek, a vérlemezkeszám teljes vagy részleges (< 100 000/ml) helyreállásával kísérve. A remisszióval reagáló betegek csontvelőjében kóros blasztsejtek jelenléte nem volt kimutatható.

Az AG-221 egy új gyógyszercsoport első képviselője. Célmolekulája, az IDH enzim a citromsavciklus egyik fontos metabolikus enzime. A szervezetben három típusa fordul elő: az IDH1 a citoplazmában és a peroxiszómákban, az IDH2 és az IDH3 a mitokondriumokban található meg. Az IDH1 és az IDH2 molekulákat kódoló gének mutációi feltehetően szerepet játszanak az akut myeloid leukaemia több típusának létrejöttében. A daganatos elváltozásokkal kapcsolatba hozható IDH-mutációk következtében fokozódik a 2-hidroxi-glutarát-termelődés, ami vélhetően epigenetikai módosulást idéz elő a myeloid prekurzorsejtekben és így kóros sejtdifferenciálódást eredményez. Az IDH2 mutációi számos szolid tumor (például chondrosarcoma, glioblastoma) és rosszindulatú hematológiai kórkép esetén kimutathatók; az AML eseteinek mintegy 10–15 százalékában, a myelodysplasiás szindrómában szenvedő betegek 5 százalékánál felfedezhetők. Az AG-221 a mutáns IDH2 enzimfehérje hatásos és reverzíbilis gátlószere. A preklinikai vizsgálatokban jelentősen visszafogta a 2-hidroxi-glutarát-szintézist és dózisfüggően javította a túlélést, és az eddigi eredmények tanúsága szerint az első humán vizsgálatban is hatásosnak mutatkozik.

Az új IDH2-gátló biztonságosságának, farmakokinetikai és farmakodinamikai jellemzőinek, valamint klinikai hatásának értékelésére szolgáló I. fázisú vizsgálatba 21 AML-ben és 1 myelodysplasiás szindrómában szenvedő beteget vontak be, akik mindegyikénél genetikai vizsgálattal igazolták az IDH2-mutációk jelenlétét. A betegeket az új szer négyféle perorális adagjának valamelyikével kezelték (naponta 2×30 mg, 2×50 mg, 2×75 mg vagy 1×100 mg). A most bemutatott eredmények egyelőre 10 betegről adnak információt – közülük 5 férfi és 5 nő; medián életkoruk 62,5 év; a korábbi kezelési ciklusok medián száma 2 (egyénenként 1–4); 1 betegnél allogén csontvelő-transzplantációt követően észleltek relapszust. Öt beteget a 30 mg-os, másik 5-öt az 50 mg-os dózissal kezeltek.

Három főnél az alapbetegségből eredően kialakuló szepszis miatt a terápiás válasz nem volt értékelhető. A 30 mg-os adag ágán egy, az 50 mg-os dózissal kezelt csoportban két betegnél mutattak ki teljes remissziót, és további 2 betegnél észleltek teljes remissziót úgy, hogy azt a trombocitaszám helyreállása nem kísérte. Progresszió egyetlen résztvevőnél fordult elő a kezelés során. A terápia hatására számottevően csökkent a 2-hidroxi-glutarát szérumszintje: az IDH2-mutáció típusától függően 50 százalékkal (R172K mutáció) vagy több mint 90 százalékkal (R140Q mutáció). A betegek általánosságban jól tolerálták a kezelést. A terápiával esetlegesen összefüggésben álló súlyos nemkívánatos hatás két betegnél jelentkezett (egyiküknél 2-es súlyosságú hyperleukocytosis, a másik esetben 3-as súlyosságú zavartság lépett fel). A szepszissel diagnosztizált három beteg mindegyike elhalálozott; a kutatók megítélése szerint egy esetben nem zárható ki, hogy a halál bekövetkezése kapcsolatban állt a kezeléssel.

Mindent összevetve, a vizsgálatot vezető dr. Eytan M. Stein, a New York-i Memorial Sloan-Kettering Cancer Center hematológus szakorvosa egyedülállónak értékeli az eddigi vizsgálati eredményeket. A kezelt betegek egyikénél a csontvelő-átültetést követően észlelt relapszus után tapasztaltak teljes remissziót, amire az ilyen, kifejezetten rossz prognózisú esetekben ritkán van példa – magyarázza. További előnye, hogy a hatásosság már a vizsgált legkisebb adag esetében is megmutatkozott. Emellett a kezelés jól tolerálható, ami azért is nagy jelentőségű, mert lehetőséget ad arra, hogy különféle kombinációs stratégiák részeként is kipróbálják alkalmazását.

Mindazonáltal, számos kérdés vár még megválaszolásra – intenek óva a kutatók az elhamarkodott következtetések levonásától. Egyelőre nem tudjuk, mennyire tartós a remisszió a már kiújult vagy más kezelési módokra refrakter malignus vérképzőszervi betegségekben, vagy akár a korábban még nem kezelt idős betegek esetében. A kezelés esetleges késői nemkívánatos hatásait vagy az agresszívebb viselkedést eredményező mutációk jelenlétében kifejtett hatásosságát szintén vizsgálni kell, az eddig elért eredmények azonban mindenképpen ígéretesek – összegzi a még előttük álló feladatokat a kutatócsoport. További betegek bevonásával folytatódik az újabb dózisok és adagolási sémák vizsgálata, és a kutatási tervek szerint a kombinációs alkalmazás vizsgálatára is sor kerül. Mindemellett az IDH2 gén mutációjával jellemezhető egyéb rosszindulatú hematológiai betegségek és szolid tumorok terápiájában is tanulmányozni kívánják az új szert.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.