hirdetés

Új technika az antibiotikumrezisztens baktériumok ellen

University of Missouri kutatói vírusokkal fertőztek meg Pseudomonas aeruginosa-kolóniákat, és így pusztították el azokat. A bakteriofág vírusok alkalmasak lehetnek az ivóvíz kezelésére is, ami segítséget nyújthat az antibiotikumrezisztens baktériumok elleni küzdelemben.

hirdetés

„Kísérletünk volt az első, melyben bakteriofágokat és klórvegyületeket használtunk a baktériumok által szilárd felszíneken alkotott biofilmek elpusztítására – mondja Zhiqiang Hu, a MU mérnöki karának környezetmérnök professzora. − A vírusok alkalmazásának előnye, hogy szelektíven pusztítják a káros baktériumokat, miközben a hasznos baktériumok – például azok, melyek a víztisztító üzemekben lebontják a hulladékokat – jórészt érintetlenek maradnak. Ily módon a vírusok segítségével meg tudunk szabadulni a víztisztítókban megtelepedett patogén baktériumoktól, melyektől máskülönben csak a filterek cseréjével tudnánk megtisztítani a vizet. A víztisztításra fordított összeg csökkentése révén spórolhatunk az adófizetők pénzével.”

A baktériumok kiirtása nem könnyű feladat, miután azok már biofilmet alkottak. A biofilmeken lévő külső baktérium-„kéreg” klórvegyületekkel elpusztítható, a belső baktériumréteg azonban védve van a fertőtlenítőszerrel szemben. A vírusok megoldják ezt a problémát, mivel képesek a teljes baktériumkolónián keresztülterjedni. Hu megjegyzi, hogy a bakteriofágok tenyésztése könnyebb feladat, mint a biofilmek lebontására jelenleg használt enzimek előállítása. A vírusok másik előnye, hogy specifikus baktériumtörzseket célozhatnak meg.

Hu és a MU nemrégiben végzett kutatója, Yanyan Zhang a bakteriofágok és klórvegyületek kombinációját találták a leghatásosabbnak a biofilmek elpusztításában. A vírusokkal végzett első kezelést követően alkalmazott klórvegyületek hatására a biofilmek 97 százaléka az expozíciót követő 5 nap alatt lebomlott. Ha nem kombinációt alkalmaztak, akkor a vírusok önmagukban a biofilmek 89 százalékát távolították el, míg a klórvegyületek önmagukban a biofilmek mindössze 40 százalékát.

„A Pseudomonas aeruginosa elpusztítására általunk használt módszer más veszélyes baktériumok ellen is hatásos lehet, sőt olyan kórokozók esetében is, melyek rezisztensek az antibiotikumokkal szemben – emeli ki Hu. – Mostani kutatásunk megnyitotta az utat a bakteriális biofilmekből adódó veszélyek és költségek csökkentésére alkalmas stratégiák kidolgozása felé.”

Hu munkacsoportja „A Pseudomonas aeruginosa-biofilmek kombinált kezelése bakteriofágokkal és klórvegyületekkel” címmel hozta nyilvánosságra eredményeit a Biotechnology and Bioengineering című lapban.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.