hirdetés

Újdonságok és új lehetőségek a nyelőcsődaganatok diagnosztikájában

A nyelőcső rosszindulatú daganatainak diagnosztikája máig komoly kihívás. A korai esetek tünetszegénysége, a széles körben használható, megbízható (jó prediktív értékű) szűrési módszerek hiánya jelentősen megnehezíti a korai felismerést, ami pedig elengedhetetlen a sikeres kezeléshez, a költséghatékony menedzsmenthez, illetve a jelenlegi túlélési esélyek jelentős javításához. Az alábbiakban a diagnosztika jelenleg hozzáférhető eszközeit és a közeljövő lehetőségeit mutatja be a szerző. Magyar Onkológia 59:56–59, 2015

Kulcsszavak: nyelőcsőrák, Barrett-nyelőcső

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Rosztóczy András
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.