hirdetés

Vérnyomáscsökkentő áfonya

Egy új kutatás szerint a 4 héten keresztül naponta 2 x 100 g mennyiségben fogyasztott áfonya ugyanannyival csökkenti a szisztolés vérnyomást, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek.

hirdetés

A kutatók az áfonya az érrendszerre gyakorolt kedvező hatását a benne lévő antocianinoknak (a növényekben lévő piros, lila és kék színt adó antioxidáns hatású pigmenteknek) tulajdonítják. Az áfonya fenti mennyiségű napi fogyasztása esetén az endotheliális működés már 2 hét múlva javul.

A táplálkozásnak a kardiovaszkuláris rendszer öregedésére gyakorolt hatását régóta kutatják. Korábbi vizsgálatok igazolták, hogy a biológiailag aktív polifenolok védelmet nyújtanak a neurodegeneratív- és kardiovaszkuláris betegségek, valamint a rák ellen. Az áfonyában számos polifenol van, melyek közül legfontosabbak az antocianinok. Bizonyított, hogy az áfonyafélék kedvezően hatnak a kognitív funkciókra, újabban pedig kimutatták a vitaminokban, antioxidánsokban, rostokban gazdag gyümölcs kedvező kardiovaszkuláris hatását is. A Nurses Health Study legújabb megfigyelése szerint az áfonya- és eperfélék nagy mennyiségű fogyasztása csökkenti a szívinfarktusok számát is, bár az antocianin-bevitel és a kedvező kardiovaszkuláris hatás közötti ok-okozati összefüggés még nem bizonyított.

A The Journal of Gerontology: Series A-ban 2019. februárjában online megjelent négy kisebb vizsgálatból álló tanulmány egyik elemében 20 egészséges (átlagosan 34 éves) férfi napi 2 alkalommal vízben oldott, 11 g fagyasztott-szárított vad áfonya-porral készült italt fogyasztott, 20 másik férfi ennek megfelelően azonos színű és ízű, de áfonya kivonatot nem tartalmazó italt kapott. Mérték többek között  a vérnyomás alakulását, a plazmában lévő polifenolok mennyiségét, a messenger RNS-t. Egy másik vizsgálatban 5 önkéntes itta ugyanezt az áfonya-porral készült italt, és hetente mérték az endothel funkció mértékét jelző áramlás-mediálta vazodilatációt (FMD, flow-mediated dilation). Egy további vizsgálatban azt nézték, hogyan alakul a válasz az antocianin különböző dózisai után: 80,160,240, 320 és 480 mg antocianin kapszulát adtak hetente 10 önkéntesnek és mérték az adag elfogyasztása előtti és utáni FMD értékeket. Egy egereken végzett vizsgálatban pedig a keringő fenolsav metabolitok bioaktivitását mérték.

A különböző, de kivétel nélkül kis esetszámú vizsgálatok tanuságai szerint a 24 órás szisztolés vérnyomás átlagosan 5,6 Hgmm-rel (95%CI 0,2 – 11,1) csökkent a „kezelt” csoportban a vizsgálat 28. napjára a kiindulási értékhez képest, de a diasztolés vérnyomás csökkenése (5,5 Hgmm, 95%CI 13,0- -1,9) nem különbözött a „kezelt” és a kontroll csoport között. A 150 mg antocianint tartalmazó vad áfonya elfogyasztás 2 óra elteltével jelentősen, 1,5%-kal (95%CI 0,6-2,3%) emelte a FMD-t a kontroll csoporthoz képest. A vad áfonyát napi kétszeri mennyiségben fogyasztóknál 28 nap múltán az FMD szignifikánsan, 2,3%-kal (95%CI 1,4%-3,2%) emelkedett. Dr. Rodriguez-Mateos egy friss meta-analízisben azt találta, hogy az FMD 1%-os javulása 10%-kal csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot, ami szerinte azt jelenti, hogy a fenti négy vizsgálat alapján az áfonya fogyasztásával hosszú távon akár 20%-kal is csökkenhet a kardiovaszkuláris kockázat. Érdekes módon az FMD már nem javul tovább, ha a 28. napon ismét áfonyát fogyaszt a résztvevő személy (az FMD az áfonya-fogyasztás utáni első héten fokozatosan nő, növekedése folytatódik a második héten, majd egy platóban tetőzik). Ezek szerint legalább két hétig naponta áfonyát kell fogyasztani, hogy tartósan javuljon az endotheliális funkció.

Az elfogyasztott italok típusa szerint (vivőanyag, rostok, vitaminok, stb.) nem láttak különbséget az FMD alakulásában. Még fontosabb, hogy a napi 160 mg tiszta antocianin fogyasztása ugyanúgy emeli az FMD-t, mint a 150 mg antocianint tartalmazó áfonya.

A vizsgálatok során 63 metabolitot mértek, ezek egyharmadának (21) szintje szignifikánsan összefüggött az FMD javulásával (többnyire a keringő vér mononukleáris sejtjeinek funkciójában és a kardiovaszkuláris betegségekben résztvevő gyulladások anyagai). 608 gént is vizsgáltak az áfonya-adagolás során, melyek közül 357 gén „up-regulálódott”, 251 gén pedig „down-regulálódott”.

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy 100 gramm áfonya már két óra múlva az endotheliális funkció akut javulását okozza, napi 200 mg áfonya pedig egészséges emberekben csökkenti a szisztolés vérnyomást. A „BluLife” vizsgálatban tovább mérik az áfonya polifenoljainak hatását az erek működésére és a kognitív funkciókra.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Neurology News

2. The Journals of Gerontology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.