hirdetés

A céklalé csökkenti a magas vérnyomást

A flavonoidok vérnyomáscsökkentő hatását már korábban számos vizsgálatban bizonyították, a céklalé nitráttartalmának hasonló hatásáról a közelmúlt egyik közleménye számolt be.

hirdetés

Dr. Aedin Cassidy (University of East Anglia, Norwitch, UK) munkatársaival feldolgozta az Egyesült Államok Nurses’ Health Studies (NSH) I és II, valamint a Health Professionals Follow-up Study (HPFS) anyagát, amelyekben – többek között – vizsgálták a különböző flavonoidok fogyasztása és a magas vérnyomás közötti összefüggést vizsgálták, és kedvező hatást találtak. látott.

A flavonoidok sokasága található a teákban, gyümölcslevekben, vörösborokban, csokoládéban, melyek többé-kevésbé csökkentik a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. Az emberi szervezetre gyakorolt hatásaik szerint hat alapvető csoportba sorolhatók, az egyik csoport az antrocianinok, melyek nagy dózisban –kb. 8%-kal csökkentik a vérnyomást (RR 0,92, p<0,03), ez a hatásuk 60 évesnél fiatalabbakban kifejezettebb. Az antrocianinoknak daganatprevenciós hatást is tulajdonítanak. Piros, kék, lila színüket a kb. 500 nm hullámhosszúságú fényt elnyelő molekulaszerkezetüknek köszönhetik. Sok antrocianint tartalmaz a fekete áfonya, fekete ribizli, málna, padlizsán.

Egy Fázis II vizsgálat szerint a táplálékkal naponta bevitt céklalé nitráttartalma 4 hét alatt csökkenti a hipertóniások vérnyomását a placebóhoz képest. Dr. Vikas Kapil (Barts and the London School of Medicine and Dentistry, London, UK) és munkatársi a szisztolés és diasztolés vérnyomás csökkenését mérték azokon a betegeken, akik 250 milliliter céklalevet ittak meg naponta (ami kb. napi 6,4 mmol nitrátnak felel meg). Placebóként a nitrát-mentesített céklalé szolgált. A prospektív, kettős vak, randomizált, placebóval ellenőrzött vizsgálatban összesen 64 beteg szerepelt, vérnyomásukat a klinikán, a 24 órás ambuláns vérnyomásmonitorozással otthonukban (ambulantory blood pressure monitoring, ABPM), vagy saját otthoni vérnyomásméréssel ellenőrizték (az eredmények – érthetően - nem egészen pontosan egyeztek).

A diétás nitrátot kapók csoportjában a szisztolés vérnyomás a klinikán és ABPM-el mérve 7,7 Hgmm-el, a beteg egyéni vérnyomásmérése során 8,1 Hgmm-el, a diasztolés nyomás pedig 2,4 Hgmm-rel, 5,2 Hgmm-rel, illetve 3,8 Hgmm-rel csökkent. A vérnyomás csökkenésének mértéke minden mérési módszer esetén klinikailag szignifikáns, mivel megegyezik a standard dózisban használt legegyszerűbb vérnyomáscsökkentő hatásával (9,1 és 5,5 Hgmm-es csökkenés). A placebó csoportban sem a szisztolés, sem a diasztolés vérnyomás nem változott, egyetlen alkalmazott mérési módszer esetén sem.

A 4 hetes céklaléfogyasztás hatására az endoteliális működés 20%-kal javult (p<0,001), ugyancsak megfigyelhető volt az artériák merevségének javulása is (0,59 m/s /p<0,01/) a kiinduláshoz képest, illetve 0,58m/s (p<0,05) a placebóhoz képest.

Szerzők szerint a szervetlen nitrát bevitele emeli a keringő nitrit szinteket, a nitritek pedig emberben hatásos vazodilatátorok: a keringésben lévő nitrit mennyiségének növekedése értágulatot okoz, és egészséges önkéntesekben csökkenti a vérnyomást. A céklalevet ilyen nagy napi mennyiségben fogyasztóknál a kiinduláshoz képest az 5,5-szörösére emelkedett a plazma nitrát tartalma, és kb. 2,7-szeresére a plazma nitrit tartalma. 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.