COVID-19 betegség utáni pszichiátriai tünetek

Egy új kutatás szerint a mentális megbetegedés neurokognitív és pszichiátriai tünetei riasztóan nagy számban fordulnak elő a COVID-19 fertőzésen átesett betegek körében, akár volt kórházi kezelésre szükség a vírusfertőzés miatt, akár nem.

A több mint 800, SARS-CoV-2 fertőzésen átesett személy online kérdésekre adott válaszainak értékelésér az Anxiety and Depression Association of America (ADAA) 2022-es konferenciáján ismertették Denverben. A válaszolóknak jelenleg is vannak tüneteik, attól függetlenül, hogy mennyi idővel ezelőtt fertőződtek meg a vírussal.

A COVID-dal összefüggő online vizsgálatban 827-en vettek részt, 81%-uk nőbeteg volt. A tünetek súlyossága és bizonyos fizikális és életminőségi faktorok igénybevételével mérték fel a válaszolók mentális állapotát és neurokognitív helyzetét.

Megjegyzendő, hogy az összes (100%) válaszolónál jelenleg is COVID-os tünetek állnak fel. Továbbá 729-en (88%) folyamatosan fennálló neurokognitív tünetekről számoltak be, holott csak 15,5%-uk szorult a COVID miatt kórházi kezelésre. A kórházi betegek 28,9%-a intenzív ellátást kapott, 42,2%-uk egy hétnél kevesebb ideig, 13,3%-uk viszont legalább 3 hétig feküdt a kórházban.

Nincs pontos adat, hogy mennyi idő telt el a COVID diagnózisa, vagy a kórházi felvétel óta, de a résztvevők többsége (68%-a) saját bevallása szerint még ma sem nyerte vissza a fertőzés előtti „normál” állapotát. A leggyakoribb tartósan fennálló tünet a fáradtság (75,9%), az agyi köd (67,9%), a koncentrálás nehézsége (61%) és a gyengeség (51,2%) volt. A válaszolók többsége a memória gyengüléséről (57,4%), az információ-feldolgozáskor a szavak kereséséről (46,9%) számolt be. Csak a résztvevők 11%-ánál nem jelentkeztek neurokognitív zavarok. Az összes válaszoló 41,7%-a a Generalized Anxiety Disorder-7 (GAD-7) szerint szorongást tapasztalt, a Patient Health Questionnaire (PHQ-9) szerint 61,4%-ban depressziós volt. Poszttraumás stressz zavar (PTSD) állt fenn a válaszolók 40,5%-ánál a PTSD ellenőrző lista (PCL-5) használatával.

A szerzők hangsúlyozták, hogy bár diagnosztikai szűrés nem volt lehetséges, a résztvevők körében igen magasnak mutatkozott a mentális problémák aránya. Az elismert mérőeszközökkel mérve az elvárthoz képest döbbenetesen sok betegség volt valószínűsíthető. Fontos adat, hogy a válaszolók kb. 44%-ának már korábban is voltak mentális problémák és emiatt 33,7%-uk jelenleg is kezelés alatt áll.

Bár nem volt a vizsgálatban kontroll csoport, de az eredmények megegyeznek az olyan nagy vizsgálatok eredményeivel, ahol összehasonlító csoportok is voltak, mint pl. a BMJ-ben most megjelent tanulmányban (Yan Xie).

A BMJ tanulmányhoz írt szerkesztőségi közleményben Dr. Scott Weich (University of Sheffield, UK) hangsúlyozta, szükség lenne a COVID-19 fertőzés által okozott hosszantartó mentális problémák alaposabb megértésére.  Csak nagyon keveset tudunk a mentális betegségek okairól – jelent esetben a vírus-járvány és a pszichopathológia összefüggéseiről. Ki kellene alakítani a világjárvány következtében keletkezett mentális zavarok hatásosabb ellátását.

A mentális zavarok okainak megoldása nagy kihívást jelent. Egyéb vírusokkal kapcsolatban is már sokszor felvetődött az (immunológiai és egyéb válaszokkal járó) elsődleges biológiai folyamatok és a mentális állapot összefüggéseinek kérdése, de az észlelt tünetek pszichológiai és társadalmi folyamatokkal is összefüggésben vannak. A myalgiás encephalomyelitis/krónikus fáradtság szindróma két eltérő entitás, és nagyon nehéz megtalálni a közös kiváltó okukat.

Forrás: 

Melville NA. ’Straggelingly high’ rates of psychiatric symptoms after COVID-19. Medscape Medical News > Conference News > ADAA 2022. March 28, 2022.

Anxiety and Depression Association of America (ADAA) Conference 2022: Abstract 219B. Presented March 20, 2022.

Yan Xie, Evan Xu, Ziyad Al-Aly. Risks of mental health outcomes in people with covid-19: cohort study. BMJ 2022;376:e068993

Weich S. Mental health after covid-19. BMJ 2022;376:o326

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.