Gyomor-bél tünetek long-Covidban

A gasztrointesztinális panaszok és a krónikus fáradtság a SARS-CoV-2 fertőzés után még hónapokig fennállhatnak.

Az évenként tartott Digestive Disease Week (DDW 2021) egyik előadásán arról számoltak be, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés lezajlása után 5 hónappal a híg széklet, a szomatizáció (testi betegség nélküli neurológiai problémák) és a krónikus fáradtság kb. kétszer-háromszor gyakoribb, mint azokban, akik nem estek át a fertőzésen. A SARS-CoV-2 fertőzés hosszan elhúzódó következményei súlyosabbak azoknál, akiknél az akut fertőzés alatt is hasmenés jelentkezett.

A SARS-CoV-2 és a gasztrointesztinális tünetek kapcsolata

Akut fertőzésekben elég gyakoriak a gasztrointesztinális tünetek. Leggyakrabban ezek társulnak a SARS-CoV-2 fertőzés mellé is: a különböző feldolgozások szerint 4-40%-ban észlelhető hasmenés. Ugyanakkor nem világos, hogy ezek a tünetek miért maradnak fenn tartósan, a fertőzés után hónapokig. Egy kontroll nélküli kínai kohorsz vizsgálatban a betegek 15-24%-ában a fertőzés után 3 hónappal étvágyvesztés, hányinger, savas reflux és hasmenés volt észlelhető, egy másik kínai vizsgálatban 6 hónappal a fertőzés után 5%-ban észleltek hasmenést és hányást.

Ismert, hogy a gasztrointesztinális rendszer bakteriális, vírusos és protozoa fertőzései növelik a működésbeli zavarok (pl. irritábilis bélszindróma, funkcionális dyspepsia, krónikus fáradtság, tb.) kockázatát. Ennek alapján feltételezhető, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés is hosszabb időtartamra befolyásolhatja az agy-bél tengelyt, hisz egészen biztosan módosítja a bél mikrobiomot. Gyomor-bélpanaszok esetén tehát mindig gondolni kell az anamnézisben szereplő COVID-19 lehetőségére, és ismert COVID-os betegeknél számítani kell az IBS irritábilis bélszindróma (IBS) fellángolására.

Pandémia Olaszországban: egyedülálló kutatási lehetőség

Dr. Daniele Noviello és munkatársai a Milánói Egyetemen 2020 február és április között orrgarati mintavétel vizsgálatával SARS-CoV-2 pozitívnak bizonyult betegeknek kérdőíveket küldtek ki. Kontrollként ugyanazon időszakban bizonyítottan Covid-mentes negatív egészségügyi dolgozókat kértek meg arra, hogy válaszoljanak ugyanazon kérdőív kérdéseire, 117 SARS-CoV-2 pozitív és 201 kontroll (összesen 378) személytől érkezett válasz. A vírus-pozitív esetek kissé idősebbek voltak (44  vs 40 év), kevesebb nő volt köztük (40% vs 61%), alacsonyabb képzettségűek voltak és kevesebb volt köztük a dohányozó, mint a kontrollok között. Átlagosan 4,8 hónap telt el a bizonyított fertőzések illetve negativitás és a kérdőívek kitöltése között.

Az akut fázisban a vírus-pozitív személyeknél a hasmenés volt a leggyakoribb tünet (50% vs 20%, P<0,001), de a fertőzöttek 40%-ának egyéb tünetei is voltak: láz, légszomj, ízérzés elvesztés, fogyás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, asthenia.

A SARS-CoV-2 után folyamatosan fennálló GI tünetek

A Bristol Stool skálán mérve a vírus pozitívoknál 17,8%-ban, a negatívoknál 9,3%-ban maradtak fenn tünetek (pl. híg széklet)(igazított kockázati arány, RR: 1,88, 95%CI 0,99-3,54). A Structured Assessment of Gastrointestinal Symptoms kérdőívvel mérve krónikus fáradtság a vírus-pozitív esetekben 30%-ban, a kontroll személyeknél csak 15%-ban volt mérhető (igazított kockázati arány, RR: 2,24, 95%CI 1,48-3,37). A Symptom Checklist-12-vel mért szomatoform zavarok is gyakoribbak voltak a vírus-pozitívoknál (54,6 és 50,5 igazított kockázati arány, RR: 3,6, 95%CI 1,0-6,2).

A SARS-CoV-2 fertőzés hosszú ideig tartó következményei súlyosabbak voltak azoknál, akiknél az akut fertőzés során hasmenés is fennállt: szignifikánsan gyakoribb volt az IBS, a híg széklet. A szomatoform zavarok pl. a fejfájás, a háti fájdalom, a krónikus fáradtság szintén szignifikánsan gyakoribbak voltak azoknál, akik akut fertőzésük alatt során hasmenéstől szenvedtek.

Forrás:

Bowser AD. Medscape Medical News > Conference News > DDW 2021. May 28, 2021.

This article originally appeared on MDedge.com, part of the Medscape Professional Network.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.