Eldőlni látszik a konvaleszcens plasma hatástalansága

Újabb – ezúttal amerikai- vizsgálat igazolta, hogy a SARS-CoV-2 fertőzötteknek adott konvaleszcens plazma nem javította lényegesen klinikai állapotukat.

Az FDA 2020 augusztusában kiadta a sürgősségi használati engedélyt, a konvaleszcens plazma kórházban fekvő COVID-19 betegekben történő alkalmazására.

A jelen klinikai vizsgálatot végző kutatók azt szerették volna kideríteni, hogy a konvaleszcens plazma lelassítja -e a vírusfertőzés progresszióját azokban a magas kockázatú személyekben, akik nemrég kapták el a vírusfertőzést és betegségük nem volt annyira súlyos, hogy kórházi kezelésre szoruljanak. A vizsgálatba vont 511 résztvevő közül a betegség a plazmakezelést kapók csoportjából 77 esetben (30%), míg a placebo-csoportban 81 esetben (31,9%) progrediált.

A tanulmány szerint a betegségből már felépült személyek antitesteket tartalmazó, u.n. „konvaleszcens”(„túlélő”) plazmája nem állította meg a COVID-19 fertőzés progresszióját azoknál a magas kockázatú betegeknél, akiknél tüneteik első heteiben alkalmazták ezt a várakozások szerint állapotjavító kezelést.

A konvaleszcens plazmával folytatott klinikai vizsgálatot februárban leállították, mert a plazma egyáltalán nem lassította le a fertőzést olyan mértékben, ahogy azt remélték.

Clifton Callaway (University of Pittsburgh), a klinikai vizsgálat vezetője a National Institutes of Health sajtóközleménye szerint így nyilatkozott: „Reméltük, hogy a konvaleszcens plazma alkalmazása legalább 10% -kal csökkenti a COVID-19 betegség progresszióját ebben a veszélyeztetett csoportban, de a csökkenés mértéke 2%-nál kevesebb volt".

"Ez meglepő volt számunkra, mert nagyon bíztunk abban, hogy e módszer. nagyban hozzájárulhat a betegség súlyosságának csökkentéséhez, és nem így történt."

Dr. Nahed El Kassar, a tanulmány társszerzője (National Heart, Lung, and Blood Institute) hozzáfűzte. "Az eredmények igazolják több korábbi kisebb vizsgálat és beszámoló következtetéseit, mely szerint a konvaleszcens plazma nem tűnik előnyösnek ebben a betegcsoportban. Azonban fontos klinikai kérdésre adnak választ, és segíthetnek a kutatókat e pusztító betegség elleni hatékonyabb gyógymódok keresésében.

 

Forrás:

Convalescent Plasma Didn't Help High-Risk COVID Patients: NIH - Medscape - Aug 20, 2021.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.