Két új hatásos koronavírus-vakcinajelölt

Preklinikai vizsgálatok során a Celsion és a Sorrento oltóanyag is hatásosnak bizonyult a COVID-19 járványt okozó SARS-CoV-2 vírus ellen.

A Lawrenceville (New Jersey, USA) székhelyű Celsion Corporation szeptember 2-án jelentette be preklinikai fázisú in vivo vizsgálatának eredményeit, melyek szerint a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzött BALB/c egerekben a vállalat új DNS-alapú oltóanyaga jó hatásosságot mutatott. A kifejezetten a DNS-alapú immunterápiás készítmények és újgenerációs vakcinák fejlesztésére szakosodott cég saját, szabadalmaztatott PLACCINE DNA platformját használta a munka során, ezért egyelőre készítményük is a PLACCINE DNA nevet viseli. Az állati modellszervezeteken végzett vizsgálatok eredményei szerint az immunizáló oltás a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjére specifikus antitestek képződését és citotoxikus T-sejt választ váltott ki, továbbá az antitestek megvédték a további fertőződéstől a tesztelt sejtkultúrákat egy ellenőrző vírusneutralizációs vizsgálat során. Az eredmények a PLACCINE DNA lehetséges humán immonogenicitására utalnak. A cég várakozásai szerint vakcinájuk a koronavírus több variánsa ellen is védelmet fog nyújtani, és +4°C-ot meghaladó hőmérsékleten is tárolható lesz. A Celsion a részletes adatokat a 2021. október 18-20. között Orlandóban megrendezésre kerülő International Vaccines Conference rendezvényen jelenti be. A vállalat közleménye szerint az oltóanyag-előállítást már úgy tervezik, hogy könnyen felskálázható legyen, illetve maga a vakcina is egyszerűen módosítható új variánsok felbukkanása esetén.

A PLACCINE a Celsion szabadalmaztatott plazmid- és DNS-beviteli technológiája, a vállalat korábbi TheraPlas technológiájának adaptációja. A PLACCINE egy olyan DNS-vakcina technológiai platform, amelyet egyetlen, több kódoló régióval rendelkező plazmid DNS jellemez. A plazmidvektort úgy tervezték, hogy több kórokozó antigént expresszáljon egy potens immunmódosítóval együtt. Ennek előnye, hogy széles körű védelmet nyújt a variánsok ellen, és igen nehezen alakul ki ellene mutációs rezisztencia. Mivel a PLACCINE egy DNS-plazmid-alapú antigént visz be a szervezetbe, robusztus választ vált ki a virális antigénekkel szemben. Szintetikus bejuttatási rendszerének köszönhetően egyszerűen juttatható be a szervezetbe, nincs szükség hordozó vírusokra vagy különleges eszközökre.

Új eredményeket közölt egy másik vállalat, a San Diego székhelyű Sorrento Therapeutics is, melynek portfóliójában rákos és autoimmun betegségek elleni készítmények és nem-opioid alapú fájdalomcsillapítók is találhatók. A Sorrento fejlesztése egy STI-mRNS oltóanyag, amely sejtes és humorális immunitást kiváltó szabadalmaztatott tüskefehérje-kódoló mRNS-t tartalmaz. Ennek a szintén preklinikai fázisban levő vakcinának a különlegessége, hogy fejlesztő cég szerint az alfa, a béta, a gamma a delta és a lambda variánsok ellen is védelmet nyújt, (ezért is adták a MultiValent STI-mRNA munkanevet a készítménynek) szemben a jelenleg széles körben használt oltásokkal szemben, amelyeknél egyrészt a variánsokkal szembeni csökkent hatásosság, másrészt a kezdeti hatásosság időbeni csökkenése is megfigyelhető volt. További érdekesség a Sorrento másik fejlesztése, a MuVaxx limfatikus gyógyszerszállító rendszer, amely azt teszi lehetővé, hogy az oltóanyag sokkal kisebb dózisban (az intramuszkuláris adagoláshoz képest 1/10 adagban beadva) is eljusson a nyirokcsomókhoz és a bőr dendritikus sejtjeihez. Ez azért is fontos, mert az eddig alkalmazott mRNS oltóanyagoknál potenciálisan dózisfüggő mellékhatásokat figyeltek meg. A sejtes immunválasz kialakulására utaló preklinikai eredmények pedig egyrészt a vírus szaporodásának megakadályozása, másrészt a hosszú időn át fennálló immunitás miatt jelentősek.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Celsion Reports T-cell and B-cell Response from In Vivo Studies with its PLACCINE DNA Vaccine Platform

Celsion (CLSN) COVID Vaccine Effective in Pre-Clinical Studies

Sorrento Reports Promising Results With mRNA Vaccine For COVID-19 Delivered With The MuVaxx Lymphatic Drug Delivery Device

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.