hirdetés

Beoltottak megfertőződése

Izraeli beszámoló szerint a védőoltásban részesülteknél gyakoribb volt a súlyos lefolyású COVID. Ha az adatok mögé nézünk és ismerjük a Simpson-paradoxont, a kép egészen máshogy alakul.

hirdetés

Nagy érdeklődést váltott ki egy Izraelből származó közlemény, mely szerint a védőoltásban részesült személyeknél gyakoribb volt a súlyos lefolyású COVID-betegség. Jeffrey Morris professzor (University of Pennsylvania) kiváló magyarázata így hangzik: a súlyos esetek abszolút száma 214 volt 100.000 nem beoltott személynél és 301 volt a súlyos esetek száma a 100.000 teljesen beoltott személy körében. Ez gyakorlatilag ugyanaz az érték, ami elég nagy baj. Viszont van két rejtett változó: az egyik a nem beoltott és a beoltott személyek hányada a kiinduláskor: 1,3 millió személy nem kapott oltást, 5,6 millió személyt viszont beoltottak. Tehát ha a kiindulási arányt vesszük figyelembe, akkor a nem oltott 100.000 főből 16,4 eset, a beoltott 100.000 főből csak 5,3 eset bizonyult súlyosnak. Tehát, ha a betegek arányához igazítjuk a számokat, akkor a vakcina 67%-kal hatásosabb volt.

Hallottuk, hogy a Pfizer/BioNtech vakcina több mint 90%-kal hatásosabb a súlyos esetek kivédésében. Akkor mi okozta, hogy az izraeli adatok alapján a hatásosság csak 67% volt? Talán az, hogy ezeket a fertőzéseket már egy új, sokkal fertőzőbb mutáns, a Delta variáns okozta, és nem az eredeti, ami ellen az oltóanyagot kifejlesztették? Nem. Sokkal több rejtett befolyásoló tényező, változó létezik. Emlékezzünk csak arra, hogy az idősek nagy részét beoltották a fiatalabbak 73%-ával szemben. Más szóval a nem oltottak csoportjának több, mint 85%-a fiatalabb – 50 év alatti – volt. A COVID korosztályos megoszlása pedig egy újabb rejtett változó: az idősebbeknél sokkal valószínűbb a COVID súlyosabb formája.

Ha korcsoportonként vizsgáljuk a védőoltás hatékonyságát a súlyos esetek kivédésére, akkor látni fogjuk, hogy a fiatalok súlyos megbetegedése 13-szor gyakoribb volt a nem oltottaknál, a vakcina igazított hatékonysága 92%. Idősebbeknél viszont a súlyos esetek csak 7-szer voltak gyakoribbak a nem oltottaknál, így a vakcina igazított hatékonysága 85%-nak adódik. Tehát a vakcina nagyon jól akadályozza meg a delta variáns okozta fertőzést. A paradoxon itt abban van, hogy mind az oltási státusz, mind a súlyos megbetegedés kockázata szisztematikusan magasabb az idősebb korosztályban.

Biztosan vannak még egyéb befolyásoló tényezők, változók is, pl. a védőoltás beadásának ideje (korábbi, vagy későbbi), de a probléma itt leginkább az, hogy a megfigyelésekből levonható adatok nagyon összetettek. A randomizáció során igyekszünk egyensúlyba hozni az ismert és az ismeretlen tényezőket, de a megfigyeléssel nyert adatoknál gondosan át kell gondolni a potenciálisan rejtett változókat is. Ha egy olyan megfigyeléses vizsgálatból származó cikket olvasunk, ami jelentős következtetéseket is tartalmaz, egy pillanatra álljunk meg, gondolkozzuk el és szigorúan nézzünk utána a módszereknek. A kiindulási arányok, vagy a Simpson-paradoxon fogalmak megértése megvédhet attól, hogy fontos tudományos kérdésekben félrevezető következtetéseket vonjunk le.

Mandrola JM. Aug 20, 2021 This week in cardiology podcast. theheart.org on Medscape > This Week in Cardiology. August 20, 2021.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.