MIS-C után helyreáll a szívműködés

Egy új, retrospektív, longitudinális kohorsz-vizsgálat szerint a legtöbb, COVID-19-cel összefüggő többszervi gyulladásos szindrómában szenvedő gyermek szívműködése 3 hónap alatt rendbejön.

Bár a többszervi gyulladásos szindróma esetén a gyermekek 80%-85%-ánál kardiovaszkuláris érintettséget lehet kimutatni, de nincs elég információnk az MIS-C rövid hatású kardiális következményeiről. Ennek felderítésére Dr. Daisuke Matsubara (Children Hospital of Philadelphia) és munkatársai két philadelphiai kórház 60 MIS-C-ben szenvedő 18 évesnél fiatalabb betegét és 60, egyező életkorú egészséges gyermeket hasonlítottak össze 2020 áprilisa és 2021 januárja közti időben. Echocardiográfiás vizsgálatokat, MRI-t, vérkémiai vizsgálatokat végeztek, elbocsájtáskor funkcionális és klinikai paramétereket mértek a szívkárosodás megítélésére és mérték a nem-COVID jellegű tüneteket is, mint pl. a mellkasi fájdalom, illetve a syncope.

A Journal of the American Heart Association-ban 2022. januárjában megjelent közleményükben arról számoltak be, hogy a kórházi felvételkor 42 gyermeknél biokémiailag szívizom-károsodás volt kimutatható (pl. a troponin-szintek és az agy-típusú natriuretikus peptid szint emelkedett volt). Viszont a kórházi elbocsájtás idején a legtöbb betegnél ezek az emelkedett szintek már voltak észlelhetők. A myocardiális kárásodást szenvedett betegeknél 81%-ban a bal pitvari kontrakciós fázis elvesztéséről volt szó, ami a subacut fázisban 51%-kal csökkent, majd 1 hónap múlva a csökkenés mértéke már csak 30%-os volt. 3-4 hónap elteltével minden betegnél normál bal pitvari kontrakciós fázis volt kimutatható. 1 hónappal a kórházi felvétel után az összes MIS-C-s betegnél a szív jelentős terhelése („strain”) látszott a kontrollokhoz képest, többek között a globális longitudinális terhelés változása, a globális körkörös terhelés, a körkörös korai diasztolés terhelés és a jobb kamrai szabad fal longitudinális terhelése.

A terheléses paraméterek normalizálódtak

A terhelés összes paramétere a kontrollokkal összehasonlítva a 3. hónapnál normalizálódott. A globális longitudinális terhelés és a bal pitvari terhelés középértékben 6 nap alatt jött rendbe. A balkamrai ejekciós frakció normalizálódási ideje medián 8 nap, a jobb kamra szabad fali longitudinális terhelés medián normalizálódási ideje 9 nap volt.

A globális longitudinális terhelés kis különbségei továbbra is fennmaradtak, de a tanulmány szerzői szerint a különbségek a normál értékeken belül voltak és nem volt klinikai relevanciájuk. A működési zavarok egyenletesen terjedtek el a szívben, nem volt különbség az egyes részek között. A szívizomzatban apró eltéréseket ki lehetett mutatni, de 3-4 hónap után már nem maradt szubklinikus myocardiális működési zavar sem.

Négy betegnél az MIS-C akut fázisában kicsi aneurizmák jelentek meg a koronáriákon, de 2 hónapon belül mindegyik eltűnt és egyiküknél sem jelentek meg további eltérések. Tizennégy, a kiinduláskor kardiális MRI-vel vizsgált beteg közül a betegség szubakut fázisában két esetben myocardiális ödémát és fibrózist mutattak ki a normális balkamrai szisztolés működés és szokásos echocardiográfiás kép ellenére. A betegkövetés során mindössze egy betegnél maradt vissza ödéma: ennél a betegnél nem volt fibrózisra utaló jel, és normál volt a szisztolés funkciója is.

Hosszabb betegkövetés szükséges

Dr. Devyani Chowdhury (Cardiology Care for Children in Lancaster, Pennsylvania) a tanulmányhoz fűzött kommentárjában elmondta, hogy a vizsgálat igazolta, hogy - saját tapasztalatával megegyezően - a legtöbb gyermek meggyógyul a MIS-C-ből, ugyanakkor hosszabb betegkövetés lenne szükséges. Saját betegeik közül volt néhány olyan gyermek, akiknél az MRI még 1 év után sem normalizálódott. A legfontosabb azonban az, hogy ezek a gyermekek teljesen meggyógyulnak, hazatérhetnek a kórházból, és otthonukban fokozatosan visszatérhetnek aktív életükhöz, sportolhatnak, vagyis a MIS-C betegség és ellátása a felnőttek myocarditis ellátásával azonos módon történhet.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a MIS-C kardiális kimenetele teljesen különbözik a COVID-19-es felnőttek kardiális kimenetelétől, ahol az echocardiográfia és az MRI hosszantartó myocardiális károsodásokat mutat, továbbá a felnőtteknél a fertőzés utáni magas troponin-szint prognosztikai tényezőnek számít – ami arra utal, hogy a MIS-C utáni és a felnőttek COVID-19 fertőzés utáni myocarditisének kialakulási mechanizmusa nem azonos.

Forrás:   

Nogrady B. Cardiac function nomalizes by 3 months in MISW-C in study. Medscape Medical News. January 19, 2022.

Matsubara D, Chang J, Kauffman HL, et al. Longitudinal assessment of cardiac outcomes of multisystem inflammatory syndrome in children associated with COVID-19 infections. Journal of the American Heart Association. Published 19 Jan 2022;0:e023251.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.