hirdetés

A MIS-C hosszútávú következményei

Egy kis esetszámú  tanulmány azzal a biztató következtetéssel zárult, hogy a MIS-C beteg gyermekek többségében a gyulladásos markerek és a jelentős kardiális eltérések igen gyorsan normalizálódtak.

hirdetés

A SARS-CoV-2 fertőzött gyermekek egy részében láz és sokszervi gyulladás alakul ki, sőt egyesek  keringési elégtelenség miatt intenzív osztályos ellátásra szorulnak. A tünetek részben átfe­dést a Kawasaki-szindrómával részben átfedést mutató tünetekkel  vagy keringési sokk-kal jellemezhető eseteket  a felnőttkori citokinvihart utánzó jellege miatt MIS-C -nek (Multisystem Inflammatory syndrome in Children) definiálták. Leginkább egyfajta spektrumbetegségként tarthatjuk számon, mivel az enyhe, akár spontán gyógyuló esetektől egészen az intenzív osztályos kezelést is igénylő formákban jelentkezhet.

Júliusban a Pediatrics folyóiratban a Columbia University munkatársai  először számoltak be arról, hogy a MIC-C miatt kórházi kezelésre szoruló amerikai gyermekek vannak-e hosszú idő múlva is kardiális és immunológiai elváltozásai. A COVID-19 pandémia miatt a Columbia Egyetem Irving Medical Center/New York-Presbyterian Morgan Stanley gyermekkórházban megerősítették a gyermek-ellátást és létrehoztak egy interdiszciplináris járó- és fekvőbeteg MIS-C követési programot a gyermekek kardiális és immunológiai eredményeinek követésére. 2020-ban 45 olyan 21 évesnél fiatalabb COVID-19 fertőzött került centrumukba, akik MIC-C miatt kórházi kezelésre szorultak és közülük 9 hónap után csak 1 gyermeknél észleltek tartósan fennálló enyhe szívműködési zavart.

A gyermekek átlagos életkora 9 év volt, és átlagosan 5 napot töltöttek a kórházban. A kórházból való távozás után az 1-4. héten, majd 1-4. hónapnál és 4-9 (átlagosan 6) hónap múlva ellenőrizték, melyek során kardioechographiás vizsgálatokat végeztek és mérték a gyulladásos markereket. A legtöbb gyermeknek (84%) nem volt alapbetegsége, de a gyermekek 24%-ánál légzési nehézségek jelentek meg és oxigénpótlásra szorultak, 64%-uknál vazodilatációs („disztributív”) sokk állt fenn. 80%-uknál leginkább enyhe kardiális eltérések jelentkeztek és 66%-uk jelentősen lymphopeniásak volt a kórházi felvételkor, a  C-reaktív protein, ferritin és D-dimer szintek a gyermekek többségénél (87-98%-ánál) emelkedett volt. A kardiálisan érintett gyermekek 64%-ánál  emelkedett a troponin-szint, és 91%-uknál emelkedett az N-terminális pro-brain natriuretic peptid (NT-proBNP) szint is. Ezek a paraméterek a felvétel után hamarosan elérték csúcsértéküket, ezután gyorsan  normalizálódtak. A gyermekek 97-100%-ánál a CRP, a troponin és az NT-proBNP már az első kontroll során a normál tartományba került.

Az elbocsájtás utáni 1-4 hétben végzett ellenőrzés során az összes gyermeknél normális koszorúereket találtak és csak 18%-uknál (7 beteg) észleltek a szívultrahanggal enyhe eltéréseket.   Ugyanakkor egyharmaduknál (32%) még változatlanul lymphocytosis volt észlelhető, és 24 gyermekből 23-nál emelkedett dupla-negatív T-sejteket mutattak ki, ami a következő (1-4 hónapos) kontrollnál még 96%-ban fennállt. A 4-9 hónapos kontroll során már csak 1 gyermeknél lehetett tartósan enyhe biventrikuláris működési zavart kimutatni, és egy másik gyermeknél enyhe mitrális és tricuspidális billentyű regurgitáció volt észlelhető.

Minden kis beteget szteroiddal és immunglobulinokkal (2 g/kg) kezeltek, de enoxapartint, és kidózisú aszpirin profilaxist is kaptak. A metilprednisolon használata a tünetek súlyosságától függött: enyhe tünetek esetén napi 2 mg/kg-ot adtak, mérsékelt esetekben a kezdő adag 10 mg/kg, majd 2 mg/kg folytatás volt, súlyos esetekben 20-30 mg/ttkg-mal indítottak 1-3 napon keresztül, melyet 2 mg/kg adaggal folytattak. Az „agresszív szteroid használatnak köszönhetően ritkábban észleltünk koszorúér eltérést”. A tanulmány korlátai közé tartozik, hogy megfigyeléses vizsgálat volt, nem vontak le határozott következtetéseket a kezelésről és a betegség kimeneteléről, és a MIS-C definíciója sem volt egységes.

A kettős-negatív T-sejtek jelenléte meglepő, és meglétük valószínűleg a hosszantartó gyulladás utáni gyógyulás sejtpopulációként vélemezhető, de ezt jelenleg is folyamatban lévő vizsgálatok fogják pontosabban eldönteni.

A  tanulmány Dr. Susan Boulter (Geisel School of Medicine at Dartmouth) szerint útmutatást nyújt a klinikusoknak a MIS-C-vel kórházba kerülő betegek kezelésére. Megnyugtató, hogy a sok kardiális eltérés végül nem vezetett halálhoz egyetlen akut esetben sem és a kórházi kezelés rövid, mindössze 5 nap volt. A beteg gyermekeknél sok tünet alakult ki, de ebben a betegcsoportban nem voltak a háttérben egyéb kockázati tényezők, optimizmusra ad okot, hogy a gyermekek a MIS-C-ből  általánosságban felépülnek, azonban hosszú távon gondos monitorozást igényelnek: a betegeket évekig kell követni a morbiditás (esetleges kardiális fibrosis, a tűrőképesség és az egyéb elváltozások) és a mortalitás felmérése céljából.

Forrás:

Splete H. Long-term outcome data suggest optimism for patients with MIS-C. Medscape Medical News. July 19, 2021.
Farooqi KM, Chan A, Weller RJ, et al. Longitudinal outcomes for multisystem inflammatory syndrome in children. Pediatrics July 2021, e2021051155; DOI: https://doi.org/10.1542/peds.2021-051155

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.