Ritka szívproblémák az mRNS Covid vakcináció után

Az amerikai CDC-hez eddig több mint 300 gyulladásos szívproblémát jelentettek az mRNS vakcina beadását követően.

Az NBC News szerint a CDC-hez több mint 300, a COVID-19 oltás (az USA-ban ez a Pfizer és a Moderna mRNS oltóanyagát jelenti) után fiatalokban kialakuló gyulladásos szívproblémáról érkezett beszámoló. Bár ezzel az oltóanyaggal több mint 20 millió serdülőt és fiatal felnőttet oltottak be az Egyesült Államokban, így a probléma előfordulása meglehetősen  ritka, mégis jóval több, mint azt ennél a korosztálynál várták.

Épp ezért június 17-ére sürgősséggel össze is hívták a CDC független oltási tanácsadó csoportját, az immunizálási gyakorlatokkal foglalkozó tanácsadó bizottságot, hogy megvitassák a jelentett myocarditiszes és a pericarditiszes eseteket.

A Bizottság rendszeres, júniusban 23-25-ére eső ülésén megvitatják a legfrissebb kutatási és biztonsági adatokat, valamint a szívgyulladásos esetek és a Pfizer és a Moderna oltások közötti lehetséges összefüggést, de az NBC News szerint azonban várhatóan nem változtatnak a jelenlegi COVID-19 oltási ajánlásokon.

A CDC május vége óta követi a COVID-19 oltás után előforduló a ritka myocarditis esetekről szóló beszámolókat. A myocarditis férfiaknál gyakrabban fordult elő, és többnyire a Pfizer és a Moderna vakcinák második adagja után észlelték.

A CDC arra kérte az orvosokat, hogy kövessék oltott betegeiket és haladéktalanul jelentsék, ha valakinek az oltás után myocarditis vagy pericarditis tünetei vannak. A tünetek közé tartozik a láz, fáradtság, mellkasi fájdalom és légszomj. Az esetek többsége eddig enyhe volt.

"Az esetek túlnyomó többsége teljesen megoldódott pihenéssel és szupportációval"- nyilatkozta Rochelle Walensky, MD, a CDC igazgatója csütörtökön a Fehér Ház COVID-19 problémáival foglalkozó csoportjának közleményében.

Forrás:

NBC News: "Over 300 cases of heart issue after Covid vaccination reported in young people, CDC says."

Reuters: "U.S. CDC delays meet on heart risk from COVID-19 shots due to Juneteenth holiday."

C-SPAN: "White House COVID-19 Response Team Briefing, June 17, 2021."

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.