A Pfizer COVID-19 vakcinája legalább 6 hónapig véd

A gyártó cég április eleji közlése szerint a Pfizer/BioNtech COVID-19 vakcinája a második adag beadása után legkevesebb 6 hónapig tartó védettséget ad.

A Pfizer COVID-19 vakcinája a fázis 3 vizsgálatok 2020. november 18-án kiadott interim analízise szerint 95%-os hatásosságot mutatott. Azóta a való életben tett mindennapos megfigyelése alapján elmondható, hogy a Pfizer/BioNtech vakcina 91,3%-ban véd a COVID-19 fertőzés ellen. A 2021. április 1-jén megjelent adatok szerint a vakcina 100%-os védelmet nyújt az amerikai járványvédelmi központ (Center for Disease Control and Prevention, CDC) által „súlyos COVID-19”-nek definiált fertőzés ellen. Először igazolták azt is, hogy a vakcina hatásosan véd a COVID-19 dél-afrikai változata, a B.1.351 ellen is.

A mindennapokban megfigyelt tapasztalatok gyakran eltérnek a klinikai vizsgálatokban látottaktól. Ez annak a következménye, hogy a klinikai vizsgálatokba besorolt személyeknek szigorúan meghatározott „besorolási”, illetve „kizárási” kritériumoknak kell megfelelniük. Érthető, hogy a mindennapi életben tapasztalt valós eredményei gyakran kissé rosszabbak a klinikai vizsgálatok eredményeinél, de Dr. John Segreti (Rush Medical College, Chicago, Illinois) igen bíztatónak tartja a Pfizer/BioNtech vakcina való életben mutatott hatékonyságát. Nem túl meglepő az sem, hogy a hatás legkevesebb 6 hónapig tart, hangsúlyozza, hogy ennél hosszabb követési időre eddig még nem volt lehetőség.

Az is nagyon jó hír, hogy a vakcináról már korábban bebizonyosodott, hogy a brit variáns ellen is hatásos, és most közölték azt az örvendetes hírt, hogy a leginkább aggodalmat keltő dél-afrikai variáns ellen is hatásos. Bár a jelenlegi vakcinák - így a Pfizer/BioNtech Comirnaty nevű oltóanyaga is- kevésbé hatásosak a koronavírus új variánsai által okozott fertőzések megelőzésére, viszont nagyon fontos hír, hogy ez Comirnaty jelentősen csökkenti az ezen a variánsok okozta fertőzéek miatti hospitalizációt és halálozást.

A 91,3%-os hatékonyság egy olyan vizsgálatból származik, ahol a placebo csoportban 850 COVID-19 eset, a Pfizer/BioNTech vakcinációban részesült csoportban 77 eset fordult elő. A súlyos esetek száma 32 volt, valemennyien a placebo csoport résztvevői közül kerültek ki. A hatásosság kortól, nemtől, entnikumtól, egyéb eltérésektől függetlenül jött létre. Dél-Afrikában, ahol a B.1.351 variáns a jellemző, 800 személy vontak be egy vizsgálatba. Kilenc COVID-19 eset fordult elő, mind a placebo csoportban. Ez 100%-os hatásosságot jelent (95%CI 53,5 – 100,0). Ráadásul egyetlen súlyos biztonságossági problémát sem láttak 6 hónappal a második vakcináció után sem.

Források:

McNamara D. Pfizer COVID-19 vaccine protects for 6 months or more, study shows. Medscape Medical News. April 01, 2021.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.