A dél-afrikai variáns elleni antitest kereszt-védelmet biztosíthat

Dél-afrikai kutatók azt állítják, hogy az országukban jelenleg domináns koronavírus variáns hatására termelődő antitestek az egyéb vírus-variánsokkal szemben is képesek védelmet nyújtani.

Dél-afrikai kutatók azt állítják, hogy az országukban jelenleg domináns koronavírus variáns hatására termelődő antitestek az egyéb vírus-variánsokkal szemben is képesek védelmet nyújtani.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján remélhető, hogy a 2020-as év végén igazolt B.1.351 variánsra (2OH/501Y.V2- néven is ismert) kifejlesztett COVID-19 vakcinák a világ más tájain is keringő egyéb vírus-változatok ellen is hatásos lehet. Az eredményeket 2021. február 30-án közölték egy medRxiv website-on (https://bit.ly/3b994hU). Dél-Afrikában a 2021. januárjában tetőző második hullámot ez az eddigieknél erősebben fertőző vírus-variáns okozta, és ez változat Afrika több országában, de más kontinenseken is szóródott.

Dr. Alex Sigal HIV és tuberculosis kutató (Africa Health Research Institute, KwaZulu Natal, Dél-Afrika) a sajtóértekezleten elmondta, hogy az 501Y.V2 legutóbbi hulláma során fertőződött személyekből levett plazma a vírus első hullámában levett vírusokkal szemben is mutatott neutralizáló aktivitást (bár ez kétségtelenül kisebb mértékű volt, mint a most fertőző vírus ellenes aktivitás (hiszen a plazma e vírus ellen termelődő antitesteket tartalmazott). Az 501Y.V2 variáns ismeretében vakcinák tehát kereszt-védelmet nyújthatnak a többi vírus-változat ellen is.

Dr. Penny Moore (National Institute for Communicable Diseases, Johannesburg) ugyanezen a sajtóértekezleten arról számolt be, hogy az 501Y.V2 variáns elleni antitest-válasz csak háromszorosan csökken az első-hullám vírus ellen, de az első hullám vírus elleni adott válasz már kilencszeresen csökken az 501Y.V2 variáns ellen. Ez azt jelenti, hogy az 501Y.V2-t célzó antitestek hatása valamivel szélesebb, mint az szokásos.

2021. március 2.-án Moore doktornőnek és munkatársainak a Nature Medicine-ben megjelent tanulmányban rámutattak, hogy a Dél-Afrikában előzetesen cirkuláló vírus ellen termelt (COVID-19 donor) antitestek nem neutralizálják a most dominánsan jelenlévő B.1.351/501Y.V2 variánst, azaz az „megszökik” a neutralizáció elől (Wibmer).

Dr. Salim Abdool Karim (a kormány COVID-19 tanácsadója) bejelentette, hogy a nagy oltóanyaggyárak (a Pfizer, az AstraZeneca, a Johnson & Johnson) már elkezdték a B.1.351/501Y.V2 variánson alapuló vakcinák fejlesztését. A Moderna viszont már el is készült az oltóanyaggal, amit jelenleg már humán vizsgálatokban tesztelnek. Dr. Karim szerint 2021 végére minden oltóanyag gyártó igazítani fogja az általa gyártott vakcinákat, nemcsak azért, mert a Dél-Afrikából származó vírus rendkívül fertőző, hanem azért is, mert ennek az 501YV2 variánsnak alapvető mutációi máris számos változatban lehetnek jelen.

A Dél-Afrikai egészségügyi miniszter, Dr. Zweli Mkhize szerint a kutatások igen bíztatóak és a a vírusmutációk folyamatos genomikai felügyelete és megismerése segít a világjárvány leküzdésében. Az afrikai kontinensen Dél-Afrikában tombol leginkább a járvány, ami eddig 1,5 millió COVID-19 megbetegedést és 50.000 halált okozott.          

Források: 

Winning A. South African scientists find antibodies from variant may offer cross-protection. Reuters Health Information. March 04, 2021.

Wibmer CK, Ayres F, Hermanus T, et al. SARS-CoV-2 501Y.V2 escapes neutralization by South African COVID-19 donor plasma. Nat Med (2021). https://doi.org/10.1038/s41591-021-01285-x

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.