hirdetés

A COVID-19 vakcinák hatásossága és a vírusvariánsok

Az USA kormányzata szerint a Pfizer és a Moderna vakcinái a való életben is csaknem olyan hatásosak, mint az eredeti, ellenőrzött klinikai vizsgálatokban.

hirdetés

Az USÁ-ban december óta hozzáférhető két oltóanyag (a Pfizer és a Moderna) hatásossága két dózis után 90%-os. A vakcinák a klinikai vizsgálatokban 95%-ban előzték meg a COVID-19 fertőzést. „Ezek megnyugtató hírek, azaz nagyon jól működő vakcinák állnak rendelkezésünkre” – mondta el Dr. Mark Thompson (CDC).

Az amerikai járványvédelmi központ (Center for Disease Control and Prevention, CDC) először ellenőrizte, hogy az védőoltások a való életben valóban a gyártók klinikai vizsgálatok során gyűjtött tapasztalatai szerint működnek-e, ugyanis egy nagyobb számú, nem válogatott populációban az eredmények változhatnak. Hat államban, közel 4000 résztvevővel végeztek vizsgálatot, elsősorban  magas kockázatú, a fertőzés első vonalában dolgozó egészségügyiek bevonásával, akikről hetente vettek orrgarati mintát a vírus jelenlétének vagy hiányának igazolására. A jelenlegi bizonyítékok alapján a COVID-19 vakcinák hatásosak, és az eredményt az ilyen vizsgálatokkal megerősíthetjük – üzente e-mailjében Dr. David Holtgrave (dékán, University at Albany’s School of Public Health).

A vizsgálatban részt vevők közül kb. 2500 önkéntes megkapta a két adag vakcinát, 500-an csak egy adagot kaptak  és 1000-en vártak 2020 december és 2021 márciusa között az oltásra. Körükben összesen 205 fertőzést jegyeztek fel, ebből 161 a nem vakcináltak között alakult ki. A már oltottak között előforduló 44 fertőzésből 33 a vakcinálás utáni két héten belül következett be, szakértők szerint a teljes védőhatás kialakulása előtt. Halálesetet nem jegyeztek fel, mindössze két beteget kellett kórházba felvenni. Egy dózis után legalább két héttel 80%-os, két dózis után 90%-os  hatásosságot lehetett mérni. A CDC igazgatója, Dr. Rochelle Walensky „rendkívül bíztatónak” nevezte ezeket az eredményeket, és a Fehér Ház sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy a „nemzeti vakcinálási erőfeszítéseink működnek”. Már 93 millió amerikai kapott legalább egy dózist, több mint 53 millióan pedig már megkapták a vakcinák mindkét dózisát. Több helyen folynak a való életbeli hatékonyságot elemző vizsgálatok, pl. Izraelben, az UK-ben, és az USÁ-ban a Mayo Klinikán. A Mayo Klinikai vizsgálat elsősorban a hospitalizációkra és halálesetekre koncentrál, a CDC vizsgálat minden fertőzést észlelni akar.

Az egyesül államokbeli vakcinációk kb. kétharmada Pfizer vakcinával, egyharmada Moderna vakcinával történt, öt személy kapott a legújabb (egy adagos) Johnson & Johnson vakcinát. A vizsgálatot Miamiban, Duluthban (Minn.), Portlandban (Oregon), Temple-ben (Tx.), Salt Lake City-ben és Arizona államban végezték. A Moderna cég közben leszállított 100 millió oltóanyagot, májusra és júniusra újabb 100 - 100 millió adagot ígért.

A briteknél az Egészségügyi és Szociális hatóság heti helyzetjelentést ad a COVID-19-ről, legutóbb 176 oldalon (l. alább!)

Egy másik beszámolóban arról írnak, hogy a gyógyszergyárak rohamtempóban igyekeznek a vírus változó genetikai kódjának megfelelő vakcinákat gyártani. A WHO és a CDC által megnevezett három jelentős vírus-variáns (B.1.1.7 (brit), P.1. (japán, brazil), 501Y.V2 (dél-afrikai) közül a B.1.1.7. ellen a Pfizer/BioNtech, a Moderna és a Novavax vakcinái változatlanul jelentős védelmet nyújtanak. Bár az mRNS vakcinák 4-7-szer kevésbé hatásosak a P.1. variáns ellen, de Dr. Anthony Fauci (National Institute of Allergy and Infectious Disease) szerint a két dózis után elegendő védelmet nyújthatnak. A B.1.351. változat ellen az mRNS vakcinák 6-8-szor kevésbé hatásosak és a Dél-Afrikában észleltek szerint az AstraZeneca vakcina 86-szor kevésbé hatásos. A Johnson & Johnson vakcinája szintén kevésbé nyújtott védelmet a dél-afrikai a variáns ellen. Mindamellett a Pfizer, a Moderna és a Johnson & Johnson vakcináik új koronavírus variánsok elleni hatásosságát a Pfizer és a Johnson & Johnson egy további booster oltással fokozná. Sőt a Pfizer dolgozik oltóanyagának egy olyan új változatán, amely az új variánsok elleni antitesteket termelődését indítaná be. A Moderna és a Novavax az új vírustörzsek elleni specifikus multivalens vakcinák kifejlesztésén dolgozik, az AstraZeneca is új generációs vakcinákat fejleszt.      

Stobbe M. COVID vaccine found highly effective in real-world US study. Associated Press. March 29, 2021.

Goodman B. Where do COVID vaccines stand against the variants? Medcape Medical News. March 29, 2021.

N Engl J Med. 2021. Mar 24, 2021.doi:1.1056/NEJMc.2100362.

Department of Health and Social Care. Coronavirus England briefing, 24 March, 2021.

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.