Időlegesen megfontolandó az egydózisú COVID védőoltás

Valamennyi  forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező 2 dózisú Covid-elleni oltóanyag már az első oltás után is erős védettséget ad, így a második oltás beadását nyugodtan késleltethetjük. 

Üdvözlünk az Impact Factorban, ami a legújabb orvosi vizsgálatokról szóló, hetenként megjelenő jegyzet. Dr. F. Perry Wilson (Yale School of Medicine) a legújabb orvosi vizsgálatokról szóló, hetenként megjelenő Impact Factorban az alábbi figyelemreméltó jegyzetet tette közzé.

Amennyiben a Pfizer és a Moderna vakcinák FDA-hoz küldött beadványait részletesen elemezzük, akkor látni fogjuk, hogy mindkettő alapvetően fontos tényeket közöl: ezek a vakcinák már egyetlen adag után is nagyon hatásosak. Mivel az igények messze meghaladják az utánpótlás lehetőségeit, és ráadásul nem tudjuk megszüntetni a járványt, akkor a  koronavírus újabb variánsai jelennek majd meg. Felmerül tehát, hogy egyetlen oltás is elégséges lehet. Jó gondolat lenne ez? Mint a népegészségügy egyéb kérdései, ez is igen komplikált. Először is, idézzük fel, hogy mit mondanak a kutatók.

Ha egy kicsit mélyebbre ásunk a Pfizer FDA-beadványába, akkor már az első dózis beadása utáni hetekben igen jelentősek az a BNT162b2 vakcina és a placebo közötti különbségek COVID-19 betegség a vakcinált 21.689 eset közül 50-ben, a 21,686 placebóval oltott vizsgálati személynél 275 esetben alakult ki, azaz összességében 82%-os volt a vakcina hatékonysága. Mivel a fejlesztők sem gondolták, hogy a vakcina azonnal a beadás után hatásos lesz, ezért a teljes hatásosságot a második dózis után ≥7 nappal mérték. Tehát legkevesebb 7 nappal a második oltás után a valódi vakcinát kapói csoportban 9, a placebo csoportban 172 volt a COVID-ban megbetegedettek száma, tehát a 2. oltás után ≥7 nappal a hatásosság már 94,8%-os volt. Az 1. és a 2. dózis beadása között a vakcináltaknál  39, a placebót kapottak között 82 megbetegedés fordult elő, tehát a hatásosság csak 52,4%-os volt.

Nagyon fontos, amit a New England Journal of Medicine-hez írt levelükben írtak a szerzők: a vakcina hatásossága az 1. adag után 70% (68,5%), és az 1. adag után legalább 14 nappal  már 92,6% (95%CI 69,0-98,3%). Csak kevés személy betegedett meg, tehát bő a konfidencia intervallum. Összességében (a 2. dózis után ≥7 nappal) pedig 94,8%-ot mértek, mint láttuk az előbbiekben.

Hogy magyarázzuk a nagyon tág konfidencia intervallumot? Fogadjuk el, hogy az adatok jók. Az 1. adag után legalább 14 nappal (még a 2. adag előtt) az oltottak közül 2 személy, a placebót kapottak közül 27 személy betegedett meg, ez 92,6%-os hatásosságot jelzett (95%CI 69,0-98,3). De ha a vakcináltak két személyéhez még egy személyt hozzáadunk (3 fő lesz), akkor a hatásosság már 89%-ra esik vissza. Ha még egy személyt hozzáadunk (4 fő lesz), akkor már csak 85%-os a hatásosság, tehát ilyen kevés megbetegedett esetén nem lehet precízen értékelni az adatokat. De ha igazak a számok, akkor egyetlen oltás is jelentős védettséget adhat. Erre utalnak a Moderna vakcina adatai is.

Nem tudjuk, hogy milyen hosszan tart a védettség, de a vakcinák erős immunogenitása alapján feltételezhető, hogy nem lesz nagyon rövid. Az utólagos számítgatások növelik a tévedés kockázatát. De néha a „tökéletes” ellenkezik a „jóval”. Ez nem jelenti azt, hogy elvetnénk a két dózisból álló oltási programot, de – mivel az oltóanyagellátás korlátozott – elfogadhatónak látszik az is, hogy az alacsony kockázatú, de nagy expozíciónak kitett egyéneket (pl. tanárokat és létfontosságú területeken dolgozókat) egyetlen dózissal kezeljék. Tartsuk fenn a két adagból álló vakcinálást az idősebbek és az egyéb betegségeik miatt nagy kockázatnak kitett személyek számára. Ha növekszik az oltóanyagok utánpótlása, akkor adjunk emlékeztető oltásokat mindenkinek.

Források:

Perry Wilson F. Move to single-dose COVID vaccine is worth a shot. Perspective > Medscape > Impact Factor with F. Perry Wilson. February 23, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.