hirdetés

Seborrhoeás dermatitis

Az 58 éves férfi beteg 6 hónapja fennálló, az arc középső részét és a hajas fejbőrt érintő bőrtünetekkel fordult hozzánk. A szemöldök, a nasolabialis redők, a szakállal fedett arcbőr területén, valamint a hajas fejbőrön 5–20 mm átmérőjű, összefüggő erythemás foltok és szürkésfehér, zsíros hámlás voltak láthatók (1. ábra). A beteg anamnéziséből kiemelendő a 21 éve diagnosztizált sclerosis multiplex. Bőrtüneteit seborrhoeás dermatitisként kórisméztük. Heti kétszeri, 2% ketokonazolt tartalmazó samponnal végzett hajmosás, valamint napi kétszeri, 10%-os szulfacetamiddal történő arctisztítás alkalmazása mellett a bőrtünetek 2 hónap alatt teljesen megszűntek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Farah Rukhsana Abdulla, MD Dr. Robert T. Brodell, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.