hirdetés

Az anaemia mint a diabéteszes perifériás neuropathia független rizikófaktora

Kettes típusú diabéteszes betegek adatainak elemzése

A 2-es típusú diabetes mellitus (T2DM) egyik leggyakoribb szövődménye a diabéteszes perifériás neuropathia (DPN), mely a T2DM betegek akár 50%-ánál is jelen lehet. A T2DM-hez társuló DPN kialakulásában a hyperglykaemiát tekintik a legfontosabb patofiziológiai tényezőnek. A kutatások azonban kimutatták, hogy a DPN-t mutató betegek egy része még szigorú vércukorkontroll mellett is rosszabb állapotban van, ami arra utal, hogy a krónikus hyperglykaemián kívül más faktorok is közrehathatnak a T2DM-et kísérő DPN létrejöttéhez és progressziójához.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.