hirdetés

Stressz okozta álcázott hipertónia

Az álcázott hipertónia a magasvérnyomás-betegség speciális formája: a rendelő­ben mért vérnyomás normális, a rendelőn kívüli (pl. ambuláns 24 órás monitorozás­sal [ABPM]) mért értékek viszont magasak. A szokásos módon végzett egyszeri vér­nyomásmérés eredményei és a hétköznapi körülmények között uralkodó tényleges vérnyomás között lényeges eltérés is lehet. Az ABPM-mel kizárható a „fehérköpeny-hipertónia” és felismerhető az álcázott hipertónia, amely az alábbi két esetben munkahelyi stressz miatt lépett fel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Martin Middeke
a szerző cikkei

Dr. Franz Goss
a szerző cikkei

Dr. Járai Zoltán, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.