hirdetés

Idős betegek akut hasi fájdalmának diagnózisa

Az akut hasi fájdalmat okozó betegségek klinikai képe fiataloknál és időseknél különböző lehet. Egyidejűleg fennálló más betegség, a tünet késői jelentkezése, a beteg fizikai és társadalmi korlátai is bonyolíthatják a helyzetet. A fizikális vizsgálat félrevezető lehet, még olyan életveszélyes állapotokban is, amilyen a hasi aorta aneurysma rupturája vagy a mesenteralis ischaemia. Az idősebb betegek hajlamosabbak akut cholecystitisre, ami e betegcsoportban a sebészeti beavatkozások leggyakoribb oka. Az időskori vakbélgyulladást csak az esetek felében ismerik fel az első vizsgálat alkalmával, és a fiatalabbakkal összehasonlítva nagy a perforáció és a halálozás aránya. A gyógyszerszedés, az epekövesség és az alkoholfogyasztás növeli a hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát; e betegség kórjóslata időskorban kedvezőtlenebb. Az idősebb betegek diverticulitise válogatott esetekben orális antibiotikummal, ambulánsan kezelhető. A vékony- és vastagbél-elzáródások jóval gyakoribbak az idősek körében, és gyakran sebészi beavatkozást igényelnek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Corey Lyon, LCDR, MC, USN Dwayne C. Clark, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.